Peste 500 de bihoreni s-au prezentat, în anul 2009, în audienţă la conducerea Instituţiei Prefectului, pentru a cere sprijin în rezolvarea problemelor cu care se confruntă. Cei mai mulţi au semnalat probleme în procesul de retrocedare a proprietăţilor, 80% dintre persoanele prezente în audienţă fiind nemulţumite de tergiversarea punerii în aplicare a legilor fondului funciar.

"În medie, câte 25-30 de persoane se înscriu pe listă în fiecare săptămână, dar nu toate se prezintă joia la audienţe", a precizat şefa Cancelariei prefectului, Adelina Coste. Potrivit acesteia, în anul 2009 au fost în audienţă la conducerea Prefecturii Bihor 549 de persoane, 285 dintre ele având domiciliul în Oradea, restul de 264 fiind din diferite localităţi din judeţ. "Aproximativ 80% dintre problemele ridicate de cetăţeni au fost de fond funciar, având dificultăţi în retrocedarea proprietăţilor, a titlurilor de proprietate. Celelalte 20% au fost probleme sociale: de fond locativ, solicitări de ajutor social şi ajutor de urgenţă, precum şi patru probleme legate de locurile de muncă în urma disponibilizătilor făcute anul trecut", ne-a declarat Adelina Coste. Pe lângă problemele de fond funciar, orădenii s-au mai plâns şi de situaţia parcărilor din municipiu, după aprobarea hotărârilor Consiliului Local din anul 2009. "Prefectura a trimis amendamente pentru revizuirea hotărârilor de consiliu", susţine şefa Cancelariei prefectului. De asemenea, orădenii s-au mai plâns de taxa de grădiniţă, care a trebuit pltătită chiar şi în condiţiile în care copiii au stat acasă. În acest caz, Instituţia Prefectului a atacat în contencios administrativ municipalitatea, care a refuzat să se conformeze obiecţiilor ridicate de Prefectură. "Problema privind introducerea taxelor speciale în municipiul Oradea a fost rezolvată. În ultima şedinţă a Consiliului Local, desfăşurată în luna decembrie, a fost revizuită hotărârea referitoare la aceste taxe în urma discuţiilor dintre juriştii Prefecturii şi cei ai Primăriei", a mai menţionat Adelina Coste.
Programul de audienţe la Instituţia Prefectului Bihor este în fiecare joi, între orele 9.00 şi 14.00, în sala 3, programarea făcându-se înainte cu o săptămână. Prefectul Gavrilă Ghilea participă la audienţe o dată pe lună, după care acestea sunt susţinute, alternativ, de cei doi subprefecţi. Alături de ei participă reprezentanţi ai departamentului juridic, respecti ai direcţiei serviciilor publice.