Ilie Bolojan, secretar general al PNL și președinte al PNL Bihor, însoțit de trei dintre candidații PNL la alegerile parlamentare - Gavrilă Ghilea, Florica Cherecheș și Ioan Cupșa - a participat la o întâlnire organizată de reprezentanții din Bihor ai Coaliției pentru familie.

Cei patru liberali s-au întâlnit cu episcopul ortodox de Oradea, Sofronie Drincec, cu rectorul Universității Emanuel, Paul Negruț, episcopul greco-catolic de Oradea, Virgil Bercea, un reprezentant al Episcopiei romano-catolice, cu președintele Comunității baptiste, Petru Vidu, cu reprezentantul comunității penticostale, Liviu Apolzan, doctorul Sorin Vesa, președintele Senatului Universității Oradea, Sorin Curilă, și cu directorul Radio Vocea Evangheliei, Daniel Burtic. Scopul întâlnirii a fost susținerea demersului celor trei milioane de cetățeni care au semnat pentru modificarea definiției familiei în Constituție, astfel încât să se menționeze clar că aceasta rezultă din căsătoria dintre un bărbat și o femeie, și organizarea unui referendum în acest sens în luna aprilie 2017.

În cuvântul său, episcopul Sofronie a subliniat faptul că „noi nu suntem împotriva nimănui, ci pentru familie, iar Coaliția pentru familie s-a născut din necesitatea de a apăra familia tradițională pentru că nu se poate pune semnul egalității între aceasta și orice altă alternativă. Pe lângă cultele religioase recunoscute care susțin această coaliție, s-au alăturat demersului și cultul iudaic și musulman, astfel încât acum suntem o coaliție multiconfesională, multilingvistică, toți împreună pentru sprijinirea familiei”.

Episcopul Bercea a afirmat că „la ora actuală, în lume, se încalcă dreptul fundamental natural. Noi, care am crescut într-o familie, nu ne-am gândit un moment că vom ajunge să fim nevoiți să protejăm familia”. Profesorul Sorin Curilă, din partea Asociației Părinți pentru Ora de Religie, a spus că cere parlamentarilor să se exprime public referitor la inițiativa Coaliției și să o susțină. Daniel Burtic a afirmat, de asemenea, că își dorește ca parlamentarii care vor fi aleși în noul legislativ să susțină și să facă toate demersurile necesare pentru modificarea articolului 48 alin. 1 din Constituția României.

Președintele PNL Bihor, Ilie Bolojan, a menționat faptul că PNL are trei valori fundamentale cuprinse în statut: valoarea conservatoare, valori creștine și tradiționale și valori liberale (economice), astfel că PNL „nu poate fi în altă parte, decât alături de Coaliția pentru familie”. Bolojan a mai precizat că Biroul județean al PNL a votat în unanimitate susținerea demersului Coaliției pentru familie, iar apoi, Biroul politic național al PNL a votat cu 145 de voturi pentru și 5 abțineri, susținerea organizării referendumului, după care, conducerea PNL a semnat un protocol în acest sens, cu Coaliția pentru familie.

Atât Florica Cherecheș, cât și Ioan Cupșa au menţionat că au depus amendamente în sensul modificării articolului 48 din Constituție încă de acum 3 ani, iar Gavrilă Ghilea a menționat că „nu avem nicio ezitare să susținem familia tradițională, cea formată dintr-un bărbat și o femeie pentru că românii sunt un popor credincios, care crede în Dumnezeu și în familia tradițională”. În încheiere, Paul Negruț a precizat că, în acest moment, familia este supusă unor atacuri și dacă nu se modifică alineatul respectiv din Constituție vor apărea tot mai multe acte normative cu prevederi ciudate, cum ar fi unele prevederi din Statutul elevului, recent adoptat prin Ordin de ministru, prin eludarea Parlamentului. El a mai afirmat că cei 80.000 voluntari din toate părțile țării care s-au ocupat de adunarea semnăturilor vor afla care este poziția PNL în această chestiune.