Incident „electoral” pe Corso orădean. O patrulă a Poliţiei Locale a opri un „comando” userist care împărţea fluturaşi pe Republicii pietonal. Primarului Florin Birta i se solicită explicaţii.

Uniunea Salvați România (USR) Bihor solicită public clarificări și explicații din partea Primarului Municipiului Oradea, Florin Birta, membru al Partidului Național Liberal (PNL), după ce deputații USR Silviu Dehelean și Cristina Prună au fost legitimați de Poliția Locală pentru că împărțeau pliante în centrul orașului.

Potrivit unui comunicat transmis de USR, polițistul local ar fi recunoscut că a primit sarcina să oprească acțiunea USR și a afirmat că pliantul electoral al Alianței Dreapta Unită ar trebui să primească aprobarea și ștampila primarului PNL.

„Practic PNL a interzis campania electorală în Oradea. Aceste practici sunt inspirate de la partidul postcomunist PSD, cu care PNL se află într-o alianță. Așa ceva nu am mai pățit de pe vremea lui Liviu Dragnea când strângeam semnături pentru Fără Penali. Să interzici activități civice și politice este nedemocratic și neconstituțional. Acum înțelegem mai bine cu ce se ocupă Poliția Locală Oradea. În loc să protejeze cetățenii, este folosită ca bâtă de PSDPNL împotriva Alianței Dreapta Unită”, a declarat Silviu Dehelean, deputat USR de Bihor. În lumina acestor evenimente, USR Bihor își exprimă profunda îngrijorare și solicită primarului Florin Birta să ofere explicații publice cu privire la motivele care stau la baza acestor decizii, precum și să clarifice modalitatea de aplicare a regulamentelor locale într-o manieră care să nu împiedice exercitarea drepturilor democratice.

„De asemenea, subliniem necesitatea unei distincții clare între activitățile administrative ale primăriei și politica partizană, în spiritul transparenței și respectului față de principiile democratice. USR Bihor rămâne deschis la dialog și colaborare, cu scopul de a asigura desfășurarea liberă și neîngrădită a activităților electorale, esențiale pentru o democrație sănătoasă și funcțională”, se mai arată în comunicat.