Președintele Klaus Iohannis a anunțat azi că bugetul este unul nerealist, supraevaluat și întârziat, catalogând PSD ca partid incompetent și incapabil să conducă România. Șeful statului a adăugat că o victimă a bugetului pentru anul în curs este administrația locală.

"Un lucru este clar. Guvernarea PSD a eșuat. În spitale probleme peste probleme. Educația este subfinanțată. Economia României este bulversată mai ales după OUG 114 dată în mare taină la sfârșitului anului trecut. De autrostrăzi nici nu poate fi vorba. Despre justiție, pai, întrega guvernare pesedistă a fost un asalt asurpra justiției și a stat de drept din România cu obiectivul clar de a pune mâna pe justitie, de a politiza justitia, pentru ca ei să-și rezolve dosarele penale", a declarat Klaus Iohannis.

Șeful statului a mai spus că bugetu prezentat de Guvernul Dăncilă este unul al rușinii naționale, nerealist, supraevaluat și întârziat.

"De fapt, PSD nu guverneaza pentru Romania, PSD guvernează pentru Dragnea. PSD-ul este incompetent și incapabil să conducă România. Despre buget, bugetul rusinii nationale. Asta este bugetul propus pentru 2029. Bugetul rusiini nationale. Este un buget nerealist, supraevaluat și întârziat. Cu acest buget, PSD încearcă să acopere nereușitel din timpul guvernării de până acum. Ei l-au numit bugetul investiției și asta este prima mare miciuna din buget. Toata lumeă s-a întrebat de ce a întârziat bugetul 3 luni de zile fiind în conformitate cu legea în vigoare trebuia pe 15 noiembrie să fie prezentat în Parlament bugetul. SUntem la sfârsitul lui februarie. Vă spun eu de ce au întârziat - ei nu vor să se realizeze investitii, pentru ca nu au bani. De aceea, au intazrziat bugetul cu trei luni de zile”, a spus președintele.

Șeful statului a adus un atac și la Executiv cu privire la lipsa intenției de a realiza spitalele regionale promise.

„Acum câteva zile, ministru PSD, întrebat fiind cum e cu spitalele regionale, mult discutatele - promisele spitale regionale, ( a dat n.r.) un răspuns stupefiant. Zicea ministrul PSD că avem bani pentru proiectare, auzi, în al treilea an de guvernare, au bani pentru proiectare. Pai aștia nici nu vor să realizeze spitale. Nu vor să realizeze investiții publice promise. Promit și nu fac”, a punctat Iohannis.

De altfel, Klaus Iohannis a precizat că, în felul cum a fost alcătuit bugetul pe 2019, PSD și-a dat finanțare de 20 de ori mai mult față de anul 2016.

„În schimb, dacă este vorba despre ei, au de unde. PSD a avut grija să aloce sume imense pentru finanțarea partidelor politice. 150 milioane va primi PSD din finațarea partidelor. 150 milioane din 270 de milioane propuse pentru finațarea partidelor. De 20 de ori mai mult decat anul trecut (față de 2016 n.r.). PSD și-a tras bani de 20 de ori mai mult decat anul trecut (față de 2016 n.r.). Pentru asta au bani” a afăugat șeful statului.

Mai mult, șeful statului a conchis că „o victimă a acestui buget” sunt comunitățile locale.

„O victimă sigură a acestui buget este admnistrația locală, comunitățile locale din România primesc 1 miliard de lei mai puțin decât anul trecut.(...) Cum să lucreze primăriile fără acești bani? Cum să și realizeze investitiile. Evident că nu și le pot realiza. Primăriile va trebui să abandoneze investiții locale importante pentru a face fațî acestui buget”, a conchis Iohannis.