Eşecul referendumului local din 10 mai, când în Oradea nu s-a reuşit atingerea pragului de 30% prezenţă la vot, forţează conducerea Primăriei Oradea să ia măsuri riscante. Pe 14 iunie a fost anunţat de primarul Ilie Bolojan un nou tur de vot pentru unificarea cu Sînmartinul. Imediat după închiderea urnelor primarul Ilie Bolojan a declarat că prezenţa la vot în Oradea a fost sub aşteptări şi, cel mai probabil, referendumul va fi reluat în primăvara anului viitor, când se va vota şi fuziunea comunei Oşorhei cu Oradea.

În urmă cu puţin timp însă, în cadrul unei conferine de presă, edilul a anunţat că va fi organizat un nou referendum pe 14 iunie! O mişcare riscantă şi care încă nu are girul Consiliului Local Oradea. 

"Referendumul în Oradea nu este valid, pentru că nu s-a îndeplinit cerința privind prezența la vot a minim 30% din totalul celor înscriși în listele electorale. Le mulțumesc tuturor orădenilor care s-au prezentat la vot, indiferent de felul în care au votat. Din cei care au votat, cca 95% au votat cu DA. Nu știm dacă restul sunt împotrivă, nu sunt interesați sau nu au fost convinși să își exprime voința. Sunt convins însă, că o mai bună explicare a motivelor pentru care merită să vină la vot, îi va determina pe mai mulți orădeni să se prezinte la următorul referendum. Voi propune un nou referendum, astfel încât pe 14 iunie, orădenii să mai aibă o șansă pentru a-și exprima votul. În aceste zile vom cere clarificări de la Autoritatea Electorală Permanentă. Locuitorii din comuna Sînmartin au respectat toate condițiile pentru validare, iar referendumul organizat acolo este valid. Orădenii trebuie să știe că, pentru a avea rezultate și pentru a putea dezvolta un oraș, trebuie să ai și resurse. Fără resurse, orice primar ar fi în Oradea, nu poate să facă ceea ce trebuie", a spus primarul Ilie Bolojan. 

La închiderea urnelor s-au prezentat la vot în Oradea 19,69% din alegători, din care 96,52% au votat „Da” pentru fuziunea cu Sînmartinul, 3,48% votând „Nu” . În Sînmartin, până la închiderea urnelor votaseră 47,9% dintre cetăţenii cu drept de vot, 54,5% dintre aceştia votând „Da”.