USR Bihor cere primăriilor să oprească achizițiile care nu sunt necesare pe perioada stării de urgență. ”Opriți achizițiile clientelare și inutile” este mesajul transmis de USR edililor, anunțând, totodată, că a cerut Curții de Conturi să verifice o parte din cheltuielile făcute, în această perioadă, de primării. 

”USR a solicitat primăriilor să oprească achizițiile care nu sunt necesare pe perioada stării de urgență. Cu toate acestea, avem exemple de achiziții care ridică semne de întrebare atât la nivel central, cât și la nivel local, peste tot în țară. În continuare, primarii cheltuiesc bani care ar trebui să meargă către controlul epidemiei și sprijinirea persoanelor vulnerabile pe tipărituri, beculețe, ziare, broşuri turistice, strategii de dezvoltare, aranjamente florale, achiziții de tehnologie de ultimă generație”, menționează USR Bihor, care precizează că a descoperit astfel de cumpărături inutile de la firme abonate la contracte cu primăriile din Bihor.

”Primăria din Săcueni a cheltuit 57.000 lei pe strategia și brandul orașului, 5.000 lei pe achiziționarea unor ziare, circa 22.000 lei pe achiziționarea unor tablete sau 4.000 lei pe aranjamente florale în vreme ce oraşul are probleme cu apa potabilă. La Marghita, o altă primărie UDMR, în plină vreme de pandemie, cheltuie 83.300 lei pe servicii de întreţinere a sistemului de iluminat public, bineînțeles cu firma de casă, firmă care câştigă an de an contractele pentru luminiţele de Crăciun, aproape în toate comunele din partea de nord a judeţului. Primăria din Ştei a achiziţionat un Apple TV, 4K de 32 GB, ne întrebăm oare la ce serveşte o asemenea achiziţie?”, susține USR Bihor. Filiala județeană a USR a anunțat, totodată, că a cerut Curții de Conturi să verifice modul în care primăriile din Oșorhei, Ineu, Tileagd și Săcădat ”au cheltuit în total 157.700 lei pentru pulverizarea din elicopter de apă oxigenată, în condițiile în care o astfel de măsură nu a fost recomandată nici de DSP Bihor și nici de către Ministerul Sănătății, fiind ineficientă pentru dezinfectarea spațiilor publice”.

”Într-o discuție cu premierul Ludovic Orban, președintele USR Dan Barna i-a cerut acestuia mai multă transparență în achizițiile publice realizate de autoritățile centrale și locale. De asemenea, Silviu Dehelean, deputat USR de Bihor a propus Parlamentului o lege care majorează pedepsele pentru infracțiunile de serviciu și de corupție pe perioada stării de urgență, tocmai pentru a-i pedepsi pe cei care încearcă să profite de pe urma pandemiei. În contextul actual, al crizei provocate de noul coronavirus, avem nevoie de orice leu pentru a combate efectele epidemiei de COVID-19 atât în ceea ce privește sănătatea populației, cât și economia. Trebuie să spunem „STOP” risipei din banul public!”, a mai transmis filiala Bihor a USR.