Primele candidaturi la Primăria şi Consiliul Local Oradea au fost depuse ieri, 27 aprilie, la Biroul Electoral Municipal. Primii care s-au înscris în cursa electorală au fost PPDD, PRM, USL şi PUER (Partidul Uniunea Ecologistă din România), cele patru partide propunându-i pentru funcţia de primar al Oradiei pe Gheorghe Frenţ, Francisc-Ioan Hathazi, Ilie Bolojan, respectiv Horea Vuşcan. Termenul limită până la care se pot înregistra candidaturile pentru alegerile locale din 10 iunie este 1 mai.

PRM mizează pe Hathazi şi pe Gârba

Partidul România Mare - Filiala Bihor şi-a înregistrat ieri listele de candidaţi pentru Consiliul Judeţean Bihor, respectiv Consiliul Local al municipiului Oradea. Prima oprire s-a făcut la Biroul Electoral de Circumscripţie al municipiului Oradea, acolo unde lista a fost deschisă de către lectorul universitar ing. Francisc-Ioan Hathazi, candidatul PRM pentru funcţia de primar al Oradiei. Următorul pe lista de consilieri locali este Cosmin Dacian Lezeu, jurist, respectiv prof. univ. dr. Mihai Drecin, preşedintele Filialei judeţene, urmat de Floare Cadar (fostă educatoare), lector universitar ing. Sorin Popa. Lista de consilieri conţine 34 de nume. A doua oprire a fost la Biroul Electoral de Circumscripţie Judeţeană, unde lista de candidaţi pentru Consiliul Judeţean Bihor este deschisă de Vasile Gârba, urmat de Ioan Romoşan, Ioan Mărcuş, Gheorghe Baciu, Adriana Faur, Mihai Drecin, Gheorghe Ienciu, Viorel Stoica, Francisc-Ioan Hathazi etc.

Bolojan mai vrea un mandat

Primarul în funcţie, Ilie Bolojan, s-a prezentat, ieri, la Biroul Electoral Municipal, însoţit de colegi din PNL şi PSD, pentru a se înscrie oficial în cursa pentru un nou mandat în fruntea administraţiei locale. "Mi-am depus candidatura cu siguranţa faptului că în acest mandat încheiat am reuşit, împreună cu echipa din Primărie, să fac multe lucruri bune pentru municipiul Oradea, fapt care mă determină să fiu încrezător şi în viitor. Sunt convins că împreună cu echipa USL vom putea să facem mult mai multe lucruri pentru Oradea în mandatul următor", a declarat Bolojan, la câteva minute după depunerea candidaturilor. Printre cei care s-au prezentat la BEM s-a aflat şi preşedintele PSD Oradea, Claudiu Pop, cel care speră ca după alegerile din 10 iunie să ocupe unul din fotoliile de viceprimar. Primele 15 poziţii pe lista de 34 de candidaţi a USL pentru Consiliul Local Oradea sunt ocupate, în ordine, de: Ilie Bolojan (PNL), Claudiu Pop Claudiu (PSD), Florica Cherecheş (PNL), Mircea Mălan (PNL), Claudia Timofte (PSD), Ioan Cupşa (PNL), Daniel Negrean (PNL), Ioan Bonchiş (PSD), Daniel Vulcu (PNL), Octavian Dan (PNL), Aurel Mohan (PSD), Ioan Câmpan (PNL), Tudor Lascu (PNL), Debelka Boglarka-Lilia (PSD) şi Camelia Dulca (PNL). Singurul membru PC inclus în listă este Teofil Filimon, care ocupă a 18-a poziţie.   

Preşedinţii de asociaţii, candidaţi pentru PUER

Imediat după USL, la Biroul Electoral Municipal s-a prezentat Horea Vuşcan, care în doar câteva săptămâni de la demisia din Mişcarea Verzilor Democrat Agrarieni şi-a găsit o altă formaţiune politică din partea căreia să candideze: Partidul Uniunea Ecologistă din România (PUER). Horea Vuşcan, care candidează la funcţia de primar al Oradiei, a declarat că a depus o listă cu 27 de candidaţi pentru Consiliul Local Oradea. Lista îi cuprinde pe Horea Vuşcan, Paul Moca şi Raul Derecichei, dar şi 24 de preşedinţi şi administratori ai unor asociaţii de proprietari din municipiu. Aceştia sunt aranjaţi în ordine alfabetică pe lista de candidaţi, urmând ca mandatele să fie repartizate în funcţie de numărul de voturi obţinute. Vuşcan a anunţat că pentru Consiliul Judeţean Bihor nu a reuşit să adune candidaţi, astfel că PUER îl va avea doar pe Raul Derecichei care va candida pentru fotoliul de preşedinte al administraţiei judeţene.

Primii care şi-au înregistrat candidaturile au fost reprezentanţii Partidului Poporului Dan Diaconescu. Aceştia s-au prezentat încă de dimineaţă la sediul BEM amenajat în clădirea Primăriei Oradea, pentru a depune mapele cu documentele necesare înscrierii în cursa electorală. Candidatul pentru fotoliul de primar al municipiului este fostul şef al Clubului Sportiv "Crişul", Gheorghe (Titi) Frenţ.