Premierul Emil Boc a propus Parlamentului un pact pe 2012 pentru menţinerea stabilităţii economice şi politice, arătând că această stabilitate este soluţia pentru ca România să îşi păstreze credibilitatea externă. El a arătat că actualul mod de a face politică nu mai poate fi acceptat pentru "anii pe care îi avem în faţă de criză economică". Opoziţia prin Victor Ponta şi Crin Antonescu cere în schimb organizarea alegerilor anticipate, arătând că sunt gata să-şi depună demisia din Parlament.

Ministrul de externe, demis

"Clasa politică din ultimii 20 ani s-a concentrat pe o singură modalitate de lucru: confruntare, unii să dispară, ceilalţi să ia puterea. Nu cred că este un mod de a face politică specific anilor pe care îi avem în faţă de criză economică. Cred că este un moment în care putem schimba cursul politicii în România, de la confruntare la competiţie în interes naţional. Vă invit ca, astăzi, soluţiile care ne unesc şi nu ne dezbină să fie acelea care să conducă mai departe România spre ceea ce înseamnă viitorul ei. Stabilitate avem, depinde de noi să nu o compromitem", a spus Boc, în plenul Parlamentului. El a arătat că aşteaptă din partea opoziţiei propunerile pentru Consiliul de Dialog Economic, arătând că admite că Guvernul nu deţine monopolul adevărului şi că soluţiile sale nu sunt perfecte. Totodată, premierul a anunţat că l-a demis din funcţie pe ministrul de Externe Teodor Baconschi, pentru declaraţiile neinspirate făcute la adresa protestatarilor. Acesta a confirmat demiterea, spunând că a primit un SMS în acest sens de la Emil Boc.

Forţarea alegerilor

"Avem o singură soluţie democratică, soluţia cea mai morală, cea mai puţin costisitoare. Da, sunt de acord: prelungirea stării de tensiune în societate afectează economia. Haideţi să-i punem capăt. Nu aveţi decât două posibilităţi: cu jandarmii sau cu urnele. Propunem urnele", a răspuns premierului Crin Antonescu. Liderii USL au discutat ieri, înainte de începerea sesiunii extraordinare parlamentare, două soluţii extreme: parlamentarii USL să îşi dea demisia în masă sau să îşi ia concediu fără plată.  Propunerea demisiei a fost susţinută de Crin Antonescu, în timp ce PSD ar merge, mai degrabă, pe moţiune de cenzură. Pe de altă parte, liderul USL a spus că demiterea lui Baconschi este irelevantă. "Dacă premierul avea o reacţie sinceră la inepţiile şi jignirile debitate de Baconschi, l-ar fi dat afară imedit ce s-au produs, nu după o zi, două, trei, sau câte sunt. Nu mi se pare decât o chestiune cu totul marginală în dezbaterea de azi", a opinat Antonescu. Liderul PNL a spus că opoziţia are de decis dacă parlamentarii acesteia se retrag din Parlament sau dacă pot continua în această situaţie. "Nu avem de gând nici să facem grevă parlamentară, cum am înţeles că s-a răspândit ştirea cred că dintr-o neînţelegere, avem de decis dacă, unilateral, parlamentarii opoziţiei se retrag din Parlament, demisionează sau dacă putem să continuăm sub această situaţie", a explicat Antonescu.

Renunţarea la mandat

"Soluţia este foarte simplă - un pact politic între cei toţi prezenţi aici, prin care spunem că suntem de acord să renunţăm la continuarea mandatului nostru de parlamentar şi să ne prezentăm în faţa oamenilor, pentru ca ei să decidă cine să-i reprezinte sau nu în Parlament. Toţi parlamentarii USL, sau cei care vor să rămână alături de USL, sunt gata să meargă în faţa oamenilor pentru a cere un vot de încredere sau, dimpotrivă, un vot de sancţiune. Dacă dumneavoastră aveţi acelaşi curaj şi aceeaşi responsabilitate, putem s-o facem şi mâine, de ziua Unirii, a unirii acestor parlamentari care stau în scaune cu oamenii care stau afară şi care ne cer să fim la fel ca ei. Vreau să vă asigur că nu mai este loc de paşi înapoi. Parlamentarii USL nu vor mai fi, din februarie, înapoi, în bănci, cuminţi, ascultând din nou aceleaşi discursuri şi fiind obligaţi să voteze sau să nu voteze aceleaşi angajări de răspundere. E momentul în care putem să arătăm dacă suntem altfel decât cum spun oamenii despre noi sau dacă unii ţin mai mult la scaun decât ţin la demnitatea şi la responsabilitatea faţă de cei care i-au ales", a declarat Victor Ponta.