Social-democraţii bihoreni şi-au ales, sâmbătă, vicepreşedinţii în cadrul primei şedinţe a noului Consiliu Judeţean al PSD Bihor. Pentru a evita apariţia unor conflicte în interiorul partidului, s-a decis renunţarea la funcţia de prim-vicepreşedinte, disputată, înainte de şedinţă, de preşedintele PSD Oradea, Claudiu Pop, şi de deputatul Ioan Sorin Roman. Pe de altă parte, prezent în sala Filarmonicii de Stat, Mihai Bar şi-a rugat colegii să-i ierte rătăcirea avută când şi-a trimis demisia din partid şi le-a cerut să fie de acord cu reprimirea sa în partid. Discursul s-a dovedit a fi inutil, în condiţiile în care decizia de a-i rupe demisia fusese luată cu o zi înainte de conducerea PSD Bihor, la întâlnirea cu primarii.

 

Consiliul Judeţean al PSD Bihor s-a întrunit sâmbătă, pentru a-i alege pe cei 65 de membri ai Comitetului Executiv, dar şi funcţiile de conducere ale filialei. Întâlnirea se anunţa furtunoasă, având în vedere că pentru funcţia de prim-vicepreşedinte îşi anunţaseră intenţia de a candida atât Claudiu Pop, cât şi Ioan Sorin Roman, iar fostul lider, Mihai Bar, avea de gând să li se adreseze membrilor Consiliului pentru a le cere să nu-i ia în considerare demisia şi să-l reprimească în rândul lor. Toate aceste probleme au fost însă tranşate înainte de începerea şedinţei, la întâşnirea de vineri seara dintre preşedintele PSD Bihor, Ioan Mang, şi primarii social-democraţi. Astfel, în urma discuţiilor, s-a convenit să se renunţe la funcţia de prim-vicepreşedinte, care oricum ar putea să dispară din noul Statut al PSD, ce va fi votat în toamnă. În acest fel, atât Roman, cât şi Pop şi-au depus candidatura pentru câte una din cele 15 funcţii de vicepreşedinte. De asemenea, s-a stabilit candidatura pe zone, fiecărei zone repartizându-i-se locuri de vicepreşedinte în funcţe de rezultatele obţinute la alegerile prezidenţiale. În acest condiţii, cei 15 vicepreşedinţi ai PSD Bihor au fost aleşi: Claudiu Pop, deputatul Sonia Drăghici, Emilian Pavel, Ioan Mintaş (Oradea); Bujor Chirilă şi Felix Cozma (Aleşd), Gheorghiţă Lupău (Marghita), Florin Bogdan (Săcueni), Ioan Roman şi Nicolae Boiţ (Salonta), Horia Miara (Ştei), Gheorghe Bogdan şi Viorel Iuhas (Beiuş), Gheorghe Vid şi Ovidiu Copil (Ceica). Secretar executiv a fost ales Ioan Radu, iar trezorier Ioan Chivari, aceştia neavând contracandidaţi. În ceea ce-l priveşte pe Mihai Bar, primarii au decis ca acesta să fie reprimit în partid, deşi, la conferinţa de presă organizată vineri, Ioan Mang anunţa că acesta nu mai are calitatea de membru PSD, fiind valabilă demisia pe care acesta a trimis-o prin fax la sediu. Cu toate că decizia de a-l reprimi în partid fusese luată, totuşi, Mihai Bar a fost lăsat să-i roage pe social-democraţii prezenţi să-i ierte momentul de rătăcire. "Vă cer astăzi (sâmbătă - n.r.), aici, dumneavoastră, celor din Consiliul Judeţean, să acceptaţi să rămân în continuare fie simplu membru, fie în Consiliul Judeţean, cu convingerea că aţi înţeles că într-un moment de foarte mare supărare am luat acea decizie pe care o regret astăzi. Vă cer înţelegerea", a încheiat Bar.

 

 

Pe de altă parte, prezent la şedinţa CJ al PSD Bihor, secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, i-a cerut preşedintelui PSD Bihor, senatorul Ioan Mang, să candideze la şefia Consiliului Judeţean, liderul filialei judeţene afirmând, la rândul său, că îşi ia angajamentul ca în 2012 partidul săştige şefia instituţiei. Mang a amintit celor prezenţi la întâlnire că a promis că preşedinţia Consiliului Judeţean Bihor este obiectivul principal, alături de câştigarea Primăriei Oradea.