Președintele PSD Bihor, Ioan Mang, și fostul europarlamentar Emilian Pavel și-au lansat ieri candidaturile la Consiliul Județean și Primăria Municipiului Oradea, acuzând administrația liberală că are apucături dicatoriale și că au șantajat primarii să treacă la PNL.

Ioan Mang a vorbit la început despre realizările pe care le-a avut la conducerea Consiliului Județean Bihor, subliniind că, dacă ar fi fost președinte, ar fi putut face mult mai mult.

„Consider că știu ce trebuie făcut, am arătat că pot și vreau să fac totul pentru cetățenii bihorului, pentru siguranța unui trai mai bun. În cei 4 ani, ca vicepreședinte, m-am ocupat de Direcția Tehnică, iar aici am avut cele mai bune realizări din ultimii 20 de ani. Am modernizat cel puțin 530 de km de drumuri județene, am sprijnit realizarea unor drumuri comunale în județul Bihor, cu o valoare totală în ultimii doi ani de 29 de milioane de lei. Am pornit singurul program din țară de realizare de bazine de înot și sper ca până la finalul lunii septembrie să se și finalizeze două bazine, urmând ca celelalte să le continui în mandatul următor. Pentru mandatul care urmează, îmi propun ca, din funcția de președinte, să finalizez și să modernizez toți cei 918 km de drumuri județene care se află în proprietatea CJ. În cei 8 ani de mandate liberale s-au făcut covoare asfaltice aproape cât am făcut eu într-un mandat. Cred că suntem deasupra oricărui alt județ la capitolul infrastructură rutieră, astăzi. În ceea ce privește educația am realizat singurul program din țară de bazine didactice de înot. Prin Agenția de Dezvoltare a Județului, fiecare primărie de oraș sau municipiu a primit pentru modernizarea școlilor și a condițiilor din școli 100 de mii de euro pentru proiectele depuse. Am început un program de învățământ profesional dual pe care îmi doresc să îl continui”, a spus președintele PSD Ioan Mang într-o conferință desfășurată joi în Parcul 1 Decembrie. Acesta a mai spus, cu privire la declarațiile lui Ilie Bolojan că „mediocritatea de stânga a adus în Bihor prin programele PNDL suma record la nivel național de 1,8 miliarde de lei noi pentru dezvoltarea comunelor, orașelor și municipiilor, fără deosebire de culoare politică. Acum doi ani candidatul Ilie Bolojan ne solicita să-i dăm zona Oradea pentru colectarea deșeurilor pentru că „incompetenții” de la CJ nu vor reuși să finalizeze licitația. În județ, pe 7 zone, am terminat anul trecut licitațiile, am semnat contractele și din 11 august a început activitatea de distribuire și de colectare a gunoiului pe 4 fracții în toate comunele și 5 fracții în orașe și municipii. Cel care ne numea mediocrii nu a terminat licitația pe municipiul Oradea și ne-a anunțat alaltăieri că vrea să colecteze pe trei fracții. Oare cine e mediocru? Până acum am considerat că smerenia este o virtute. Am sprijinit ONG-urile din județ și din Oradea și cultele religioase cu 3 milioane de lei anual. Nu am folosit-o să mă promovez pe mine, așa cum candidatul Bolojan a folosit prin APTOR, 8-9 milioane anual, ca să se promoveze pe el. Asta este diferența între candidatul Bolojan și mine”.       

 

Emilian Pavel: „Totul se rezumă la calitatea resursei umane!”

Candidatul PSD la Primăria Oradea a spus că experiența de europarlamentar l-a ajutat să cunoască nevoile reale ale comunităților și că a întâlnit multe modele de bună practică pe care vrea să le importe în administrația locală.

„În ultimii 13 ani, în municipiu nu s-a pus accentul pe nevoile reale ale orădeanului. S-au investit bani în promovarea unui personaj, un cult al personalității, și acest lucru se vede. Ne mințim la televizor că suntem orașul cu cel mai bun acces la sănătate, cel mai sigur din România, ne comparăm cu Barcelona, Viena, Paris atunci când ne convine. Dar când e să costruim un stadion ne comparăm cu Târgul Jiu. Aceste minciuni trebuie să înceteze pentru că sunt promovate din bani publici. APTOR cheltuie bani pentru proiecte care contribuie la cultul personalității primarului. Regret că nu mai candidează și trimite unul dintre adjuncți pentru a deconta greșelile administrației lui. De la portar la femeie de serviciu, nimic nu s-a angajat la Primărie fără să aibă acordul lui. Acest lucru vreau să-l schimb. În prima săptămână voi avea un dialog cu reprezentanții Universității pentru a pune masterplanul pentru dezvoltarea instituției pe o cale bună. Totul se rezumă la calitatea resursei umane astăzi. Un oraș nu se poate dezvolta fără resursă umană de calitate. Suntem județul și orașul cu un nivel salarial sub Sălaj. Cel mai mic din regiune. Pentru că nu am știut să investim în resursa umană, să dezvoltăm universitatea, să aducem în parcul industrial companii care să ofere locuri de muncă, nu la număr, ci la calitate și la un salariu decent. Sunt și alte municipii și orașe care au ținut parcuri industriale goale până ce au venit acei investitori care plătesc cu un nivel salarial mai ridicat”, a spus Emilian Pavel.

La finalul conferinței, Ioan Mang i-a acuzat pe liberali că au „mituit” și „șantajat” primari social-democrați să treacă la PNL.

„Primari din comune, cum este cel din Lăzăreni (n.r. Cristian Paul), au fost presați în această perioadă să treacă la PNL ca să fie racordați la apă. Unii nu au trecut. Două primării PSD, Lăzăreni și Nojorid, au primit bani pentru a face drumuri comunale, de patru ori mai mult decât au cerut, iar cei doi primari PSD au astăzi dosare depuse la PNL. Cum poate fi catalogată această faptă altfel decât mituire şi cumpărare de influenţă? Asta a făcut Ilie Bolojan, încercând că obţină puterea deplină. Dacă dădeau la 3, 4, 5 primari PSD şi numai doi treceau, nu puteam să acuz de mită. Dar s-au dat la doi şi amândoi vor fi în PNL”, a mai spus Mang.

Emilian Pavel a spus, la finalul conferinței, că mâine (n.r. - astăzi), împreună cu echipa de consilieri, își va depune candidatura la Primăria Oradea.