Şedinţa de constituire a noului Consiliu Local Oradea a avut loc vineri, 25 octombrie. În cadrul şedinţei au depus jurământul 23 din cei 27 de aleşi locali, precum şi primarul Florin Birta, ajuns la al doilea mandat.

 

La ceremonia de constituire a noului Consiliu Local Oradea au fost prezenţi subprefectul Emilian Pavel, parlamentarii liberali Arina Moş şi Ioan Cupşa, fostul prefect Dumitru Ţiplea, fostul preşedinte al PNL Bihor, Cornel Popa, preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Ilie Bolojan, episcopul greco-catolic de Oradea, Virgil Bercea. Şedinţa a fost condusă prefectul Marcel Dragoş (fost viceprimar al municipiului Oradea în mandatul 2020-2024), alături de decanul de vârstă Grigore Morar (PNL) şi cei mai tineri consilieri - Papp Lilla (UDMR) şi Radu Sebeşan (PSD), precum şi de secretarul general al municipiului Oradea, Eugenia Borbei. După intonarea Imnului României şi o scurtă rugăciune rostită de episcopul greco-catolic Virgil Bercea şi preotul Radu Rus, vicar eparhial în cadrul Episcopiei Ortodoxe de Oradea, prefectul a anunţat că au fost validate 24 din cele 27 de mandate de consilier, trei fiind invalidate, toate din partea liberalilor – Florin Birta (care a devenit primar), Arina Moş (prima pe lista PNL pentru camera Deputaţilor) şi Marcel Dragoş (prefect în funcţie). Din cei 24 de consilieri ai căror mandate au fost validate, la şedinţa de vineri au participat doar 23, absentă motivat fiind Ligia Burtă (PNL), care va depune jurământul în şedinţa extraordinară ce va avea loc în data de 31 octombrie, dată când vor fi aleşi şi noii viceprimari.

În noul CL, PNL şi-a păstrat majoritatea, cu 17 mandate (cu trei consilieri mai puţin), PSD are trei consilieri (la fel ca în mandatul precedent), UDMR are patru consilieri (cu unul mai mult), iar AUR – doi consilieri.

Cei 23 de consilieri locali validați sunt: Barabaș Călin-Iulian, Chimerel Karmen-Claudia, Dejeu Dănuț-Aurel, Dulca Camelia-Mariana, Domocoș Laviniu-Ionuț, György-Csáki János, Filimon Teofil-Laviniu, Lezeu Ioan, Madar Marius-Adrian, Marinău Florin-Liviu, Morar Grigore, Moza Costel, Nica Antonia-Monica, Novac-Iuhas Alin-Florin, Pető Dalma Csilla, Papp Lilla-Aliz, Popuș Ioana-Lavinia, Rus Carmen, Sebeșan Horea-Radu, Szabó József, Szántó Ildikó, Tirla Ioan-Alexandru și Torjoc Mihai-Alin.

După depunerea jurământului de către consilieri, a venit rândul primarului Florin Birta. În discursul său, primarul Florin Birta le-a adresat mulțumiri celor care l-au susținut și l-au inspirat în parcursul său politic și administrativ: „Îi mulțumesc domnului Ilie Bolojan, de la care am învățat ce înseamnă o administrație funcțională și eficientă, și domnului Cornel Popa, care m-a adus în rândurile PNL. Vreau să le mulțumesc și consilierilor locali, echipei din Primărie, familiei mele, pentru răbdarea și înțelegerea de care au dat dovadă, și, nu în ultimul rând, orădenilor, care mi-au acordat pentru a doua oară încrederea lor.”

Florin Birta a subliniat apoi importanța colaborării între administrația locală și consilierii municipali pentru a duce la îndeplinire un program ambițios de investiții, menite să transforme Oradea într-un oraș modern și sustenabil. Totodată, Florin Birta a evidențiat direcțiile strategice ale noului mandat, printre care se numără: îmbunătățirea infrastructurii de transport rutier, conectivitate aeriană, continuarea parteneriatului cu Consiliul Județean Bihor, dezvoltarea turismului, reabilitarea și dotarea școlilor, grădinițelor și creșelor, construirea unei noi școli în cartierul Nufărul, construirea spitalului de pe strada Vlădeasa, finalizarea lucrărilor la ambulatoriul integrat al Spitalului Județean. De asemenea, primarul a subliniat importanța reabilitării Centrului Istoric și modernizării cartierelor, crearea unor noi spații verzi și plantarea de arbori pentru a transforma Oradea într-un oraș mai verde și mai atractiv.

În încheiere, Florin Birta a făcut un apel la unitate și la responsabilitate: „Aceste proiecte nu sunt doar simple linii de acțiune, ci reprezintă promisiunea noastră comună față de cetățeni că vom continua să investim în viitorul Oradiei. De aceea, fac un apel către dumneavoastră, stimați consilieri locali: responsabilitatea pe care o avem ca reprezentanți aleși este să asigurăm că toate aceste inițiative se materializează, în beneficiul tuturor orădenilor. Acest lucru presupune să ne ridicăm deasupra intereselor politice de moment și să ne concentrăm pe ceea ce este mai important: progresul și bunăstarea comunității”.