Liderul PSD Bihor, senatorul Ioan Mang, a declarat că filiala pe care o conduce a început deja pregătirea pentru campania electorală din 2012. Mai exact, fiecare organizaţie trebuie să propună posibili candidaţi pentru funcţia de primar din localitatea lor, termenul stabilit fiind 1 februarie 2011. Toţi candidaţii ar urma să fie anunţaţi la 1 septembrie, astfel încât alegătorii să cunoască din timp oferta electorală a social-democraţilor pentru alegerile localedin iunie 2012.

"Până la 1 februarie aşteptăm propunerile de candidaţi pentru funcţiile de primari din fiecare organizaţie. Eu aş vrea cel puţin trei propuneri în fiecare localitate", a menţionat Mang, adăugând că sunt aşteptate propuneri inclusiv pentru funcţia de primar al municipiului Oradea şi pentru cea de preşedinte al Consiliului Judeţean Bihor. Preşedintele PSD Bihor susţine că ulterior vor fi făcute evaluări ale candidaţilor pentru a se stabili cine va intra în cursa electorală. Social-democraţii vor să desemneze candidaţii la fotoliile de primar la începutul lunii iunie a acestui an. "Vrem ca la 1 septembrie să putem face cunoscut electoratului bihorean toţi candidaţii, inclusiv cei pentru consiliile locale şi pentru Consiliul Judeţean. Listele vor fi întocmite în ordinea alfabetică a candidaţilor. Ordinea finală va fi decisă în funcţie de activitatea depusă. Fiecare sat va avea candidaţi la alegerile locale şi fiecare zonă va fi reprezentată pe lista pentru Consiliul Judeţean", susţine Ioan Mang. Liderul social-democrat a menţionat însă că în localităţile în care PSD are primari cel mai probabil aceştia vor intra în cursa electorală, ei fiind evaluaţi diferit de ceilalţi candidaţi. "Intenţia noastră este să evaluăm cât mai corect şansele pe care le avem în fiecare localitate, astfel încât să ne concentrăm în acele zone unde şansele sunt mai mari", a mai declarat Ioan Mang. O problemă ar putea să apară însă în condiţiile în care alianţa PNL-PSD, care urmează să se concretizeze în aceste luni, va stabili ca la alegerile locale să se meargă pe candidaţi comuni. Deocamdată, în ambele partide sunt mai multe curente de opinie, unii susţinând că la locale să se meargă pe candidaţi proprii, iar la parlamentare pe candidaţi comuni, în timp ce alţii ar dori ca în ambele curse electorale să se meargă pe candidaţi comuni. "Mai există un curent care spune că ar trebui candidaţi separaţi la alegerile din comune şi oraşele mici, dar candidaţi comuni la municipii şi consilii judeţene", susţine liderul PSD Bihor, adăugând că a merge pe liste comune la locale ar putea crea neplăceri, deoarece atât liberalii, cât şi social-democraţii îşi doresc anumite primării.

În vedrea alegerilor parlamentare, care vor avea loc tot în 2012, dar la sfârşitul anului, Ioan Mang a precizat că PSD vrea să schimbe legea electorală prin introducerea unui sistem de vot mixt: atât pe colegii, cât şi pe liste. Potrivit lui Mang, se va încerca şi modificarea legii prin introducerea unor prevederi prin care să se interzică mituirea alegătorilor.