Democrat-liberalii bihoreni şi-au ales aseară noul preşedinte. Peste 700 de membri PDL Bihor au participat la şedinţa Consiliului Judeţean al filialei, ei trebuind să aleagă între deputatul Ştefan Seremi şi comisarul adjunct al Gărzii de Mediu, Radu Pentie. La şedinţa organizată la Casa de Cultură a Sindicatelor au fost prezenţi ministrul Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş, secretarul general al PDL, Vasile Blaga, preşedinţii filialelor PDL din Arad, Cluj, Maramureş, Sălaj, Sectorul 3 şi Sectorul 5. La ora închiderii ediţiei, rezultatele provizorii îl creditau pe Ştefan Seremi cu peste 500 de voturi, reprezentând aproximativ 70% din numărul celor liber exprimate.

Din partea filialelor locale ale partidelor politice, la Conferinţa Judeţeană a PDL Bihor au participat preşedintele şi preşedintele executiv al UDMR, Alexandru Kiss şi Szabo Odon, preşedintele PNL Bihor, Cornel Popa, preşedintele UNPR Bihor Gheorghe Pintea, dar şi deputatul Adrian Merka, reprezentantul minorităţilor slovacă şi cehă în Parlamentul României. S-a remarcat lipsa în sală a fostului preşedinte al PDL Bihor, senatorul Petru Filip, care se pare că a rupt legăturile cu filiala pe care a condus-o.

Pentru unii mumă, pentru alţii ciumă

Cei doi candidaţi la fotoliul de preşedinte şi-au prezentat obiectivele pe care vor să le pună în aplicare în cazul în care sunt aleşi. De altfel, însă de la intrarea în sală, cei 702 delegaţi au primit oferta electorală a fiecăruia dintre cei doi. Primul care s-a prezentat în faţa colegilor a fost Radu Pentie, care a lansat săgeţi împotriva contracandidatului său: "Unii au considerat candidatura mea ca fiind o aroganţă"; "Am remarcat o lipsă totală de interes faţă de problemele organizaţiei", "De multe ori v-aţi plâns de modul în care se iau deciziile în partid, despre cum vi se impun lucruri", "Pentru cei nemulţumiţi am decis să mă înscriu în cursă. Faptul că nu m-am retras din cursă indiferent de presiunile făcute dovedesc că ştiu ce vreau şi ştiu ce pot", "Suntem la un an şi jumătate de declanşarea alegerilor locale, iar şedinţele Biroului Permanent Judeţean par a fi întâlniri la o cafea, unde discutăm ce se întâplă la televizor. Nu se ştie în câte localităţi avem organizaţii şi nici cine le conduce. În aceste condiţii cum putem pune problema rezultatelor la alegerile locale?". De asemenea, Pentie a acuzat că actuala conducere i-a tratat preferenţial pe unii dintre primari, în timp ce alţii erau puşi la coadă. În ceea ce priveşte organizaţia orădeană, candidatul PDL a precizat că aceasta a fost marginalizată pentru că a decis să-l susţină pe el şi nu pe Ştefan Seremi. Radu Pentie a menţionat că îşi propune relansarea acţiunii politice a PDL Bihor prin reorganizarea filialei în teritoriu, prin identificarea candidaţilor pentru Primăria Oradea şi Consiliul Judeţean Bihor, atragerea în partid a persoanelor cu potenţial electoral, iniţierea unui dialog cu partidele politice etc.

Unii cu umărul, alţii cu gura

Pe de altă parte, deputatul Ştefan Seremi a precizat că nu vrea să răspundă la provocări. El a menţionat că s-a înscris în cursă pentru că este unul din membrii fondatori ai partidului, îi cunoaşte istoria, ştie cine "a pus umărul şi cine doar a vorbit", "cine a muncit pentru alţii şi cine a transpirat doar pentru el". "Eu m-am pus întotdeauna la dispoziţia partidului. Sunt ultimul om care să se plângă, să facă reproşuri. Candidez la funcţia de preşedinte pe deplin conştient de responsabilităţile pe care le am", a menţionat Seremi, adăugând că acum vrea şi poate să fie numărul 1 al democrat-liberalilor bihoreni. "Ambiţiile mele sunt curate, cinstite în favoarea partidului. Am căutat să formez o echipă, care a fost propusă 100% de cele 9 colegii electorale ale judeţului Bihor. Am avut cu municipiul o pasă mai puţin reuşită, dar toţi cei din echipă sunt aprobaţi în colegii. Alegerile vin şi trec, dar partidul trebuie să rămână. Nu e timp pentru rivalităţi, pentru că adversarii ne pândesc peste tot. Dacă voi fi ales nu voi fi preşedintele echipei mele, ci al PDL Bihor", a menţionat Ştefan Seremi.

Printre obiectivele acestuia se numără câştigarea preşedinţiei CJ Bihor, câştigarea alegerilor în localităţile cu primari PDL, câştigarea funcţiei de primar în alte localităţi, câştigarea funcţiei de primar în Oradea şi a cel puţin 10 fotolii de consilier local, precum şi dublarea numărului de consilieri aleşi. La ora închiderii ediţiei, rezultatele provizorii îl creditau pe Ştefan Seremi cu peste 500 de voturi, reprezentând aproximativ 70% din numărul celor liber exprimate.