Sâmbătă, Sala Mare a Primăriei Oradea a fost umplută până la refuz de sutele de membri şi simpatizanţi ai PRM sosiţi din întreg judeţul la Conferinţa Judeţeană a acestui partid. Evenimentul a fost prilejuit de organizarea alegerilor la nivelul Filialei Bihor a PRM, iar cel care a vegheat la respectarea legalităţii procedurilor a fost Gheorghe Funar, secretarul general al PRM. La finalul întâlnirii, prof. univ. dr. Mihai Drecin a primit mandat pentru a conduce destinele organizaţiei judeţene în următorii patru ani.

În prima parte a Conferinţei Judeţene a PRM, Mihai Drecin, cel care din ianuarie a deţinut funcţia de preşedinte interimar al filialei judeţene, a prezentat în faţa celor 195 de delegaţi din întreg judeţul, dar şi a numeroşi membri şi simpatizanţi peremişti, un raport al activităţii organizaţiei locale pentru perioada 2005-2009. Au fost evidenţiate atât lucrurile bune, cât şi cele negative, subliniindu-se faptul că alegerile din iunie a.c. au reprezentat "o veritabilă gură de oxigen", în condiţiile în care filiala Oradea a obţinut 11,59% din sufragii, cu un procent mai puţin decât PNL Oradea. După îndeplinirea formalităţilor de rigoare, a luat cuvântul secretarul general al PRM, Gheorghe Funar, care a anunţat că intenţionează să propună preşedintelui României, Traian Băsescu, organizarea unui referendum naţional cu participare obligatorie, în data de 22 noiembrie a.c., simultan cu alegerile prezidenţiale, privind autonomia aşa-zisului Ţinut Secuiesc. "Noi vom insista asupra acestui proiect, astfel încât la alegerile prezidenţiale din 22 noiembrie să participe aproape toţi românii. Cine nu va participa la referendum va plăti o amendă de o mie de lei. Nu se poate decide dezmembrarea teritorială a ţării de către nişte cetăţeni din câteva sate, comune sau chiar judeţe, cum sunt Covasna, Harghita sau Mureş. Trebuie să decidă poporul român printr-un referendum naţional", a declarat Gheorghe Funar. Astfel, în opinia secretarului general, s-ar prezenta la vot şi segmentul de 75% din populaţia ţării care nu s-a prezentat la scrutinele anterioare.

În final, s-a trecut la alegerea noii echipe de la conducerea Filialei Bihor. În fruntea PRM Bihor, a fost ales prof. univ. dr. Mihai Drecin, singurul candidat, cu 192 de voturi pentru şi trei voturi împotrivă. "Ne propunem revigorarea organizaţiei locale, întinerirea ei şi găsirea unor noi forme de propagandă printre alegători", a declarat noul preşedinte al PRM Bihor. În acţiunile sale de reorganizare a filialei bihorene va fi sprijinit şi de nou alesul preşedinte al PRM Oradea, Francisc Ioan Hathazi.