Sfatul judeţului s-a adunat

Noul Consiliu Judeţean Bihor s-a constituit sâmbătă, la eveniment participând ministrul Transporturilor, Ovidiu Silaghi, episcopul ortodox al Oradiei, Sofronie Drincec, prefectului Claudiu Pop şi subprefectului Cristian Bitea. Surpriza şedinţei de sâmbătă a fost invalidarea mandatului democrat-liberalului Călin Mocan, care potrivit actelor prezentate de Prefectura Bihor, la momentul depunerii candidaturii era funcţionar public. Pe de altă parte, după cum era de aşteptat, funcţiile de vicepreşedinte al CJ Bihor au revenit social-democratului Ioan Mang, care renunţă la mandatul de senator, respectiv udemeristului Alexandru Kiss.

Sala de şedinţe a CJ Bihor a fost arhiplină sâmbătă la constituirea noului consiliu, o bună parte din cei veniţi să-i vadă pe noii consilieri fiind nevoiţi să rămână în holul Prefecturii. Au fost prezenţi parlamentari, şefi ai instituţiilor deconcentrate, primari, membri şi simpatizanţi ai partidelor reprezentate în CJ Bihor, angajaţi ai instituţiei. Evenimentul a început la ora 11.00, maestru de ceremonii fiind noul preşedinte Cornel Popa, alături de ministrul Transporturilor, Ovidiu Silaghi, prefectul Claudiu Pop şi subprefectul Cristian Bitea. La citirea catalogului au absentat democrat-liberalii Radu Ţîrle (care a întârziat) şi Dorel Dume. Următorul punct pe ordinea de zi a fost constituirea grupurilor de consilieri şi stabilirea liderilor acestora. Astfel, grupul de consilieri ai PNL, care îl include şi pe conservatorul Traian Bogdan, va fi condus de fostul vicepreşedinte al CJ Bihor, Dumitru Voloşeniuc, liderul grupului PSD, căruia i s-au alăturat şi cei doi consilieri PPDD, este Ovidiu Copil, în timp ce grupul UDMR va fi condus de Szabo Odon, iar cel al PDL, de Ionel Avrigeanu.

Invalidare cu ameninţări

Pentru validarea celor 34 de mandate de consilier s-a constituit o comisie de validare, condusă de conservatorul Traian Bogdan. Aceasta a propus, în premieră, ca plenul să voteze invalidarea unuia dintre consilierii PDL. Este vorba de Călin Mocan, care, potrivit actelor prezentate de Prefectura Bihor, la înscrierea în cursa electorală, era prim comisar al Comisariatului Judeţean Bihor al Gărzii de Mediu, după care s-a mutat la Comisariatul Judeţean Cluj pe o funcţie de execuţie. Abia ulterior s-a suspendat din calitatea de funcţionar public. După ce comisia de validare a propus invalidarea mandatului lui Călin Mocan, liderul grupului PDL, Ionel Avrigeanu, a ameninţat că dacă vor vota propunerea va fi depusă o plângere în instanţă împotriva lor, deoarece documentele demonstrează că "mandatul este valid". Consilierii nu au ţinut cont de ameninţări şi au trecut la vot. Pentru validarea mandatului au votat doar şase consilieri, alţi 26 abţinându-se, astfel că mandatul nu a fost validat, iar PDL va trebui să nominalizeze o altă persoană în locul lui Mocan. După încheierea procedurii de validare a mandatelor, consilierii au depus jurământul, în ordine alfabetică.

Mang şi Kiss, vicepreşedinţi

Următorul punct pe ordinea de zi a şedinţei CJ Bihor, a fost alegerea celor doi vicepreşedinţi. După cum era de aşteptat, pentru cele două funcţii au candidat liderii filialelor judeţene ale PSD şi UDMR, adică Ioan Mang şi Alexandru Kiss. La vot, Ioan Mang, care va trebui să renunţe la mandatul de senator, a primit 28 de voturi, în timp ce Kiss a fost votat de 31 dintre colegii de consiliu. Alte două voturi au fost nule. "Urmează patru ani de muncă pe care mi-i doresc cu rezultate alături de conducerea Consiliului Judeţean şi de consilieri", a declarat Ioan Mang. La rândul său, Alexandru Kiss a afirmat: "Sper că aceşti patru ani să fie la înălţimea aşteptărilor dumneavostră". La final, după câteva ore de la începerea şedinţei, au fost stabilite comisiile de specialitate din cadrul CJ Bihor, precum şi componenţa acestora. Conducerile celor şase comisii s-au împărţit frăţeşte între PNL, PSD şi UDMR. Astfel, Comisia economică, de finanţe şi buget va fi condusă, în următorii patru ani, la fel ca în mandatul precedent, de liberalul Traian Bulzan. Tot liberalilor le-a revenit Comisia de Sănătate, protecţie socială şi protecţia copilului, care va fi condusă de fostul manager al Spitalului TBC, Dacian Foncea. Comisia de Urbanism va fi prezidată de social-democratul Marius Rotar, în timp ce Comisia de Mediu, turism şi agricultură va fi condusă de consilierul PSD Dan Derşidan. Comisia de Învăţământ, cultură, culte, tineret şi sport va fi condusă de Foro Laszlo (UDMR), în timp ce preşedinţia Comisiei Juridice, pentru dezvoltare regională şi cooperare transfrontalieră i-a revenit, din nou, lui Szabo Odon (UDMR).