USL Bihor a început procedura de desemnare a candidaţilor pentru mandatele de consilier judeţean. Vicepreşedintele CJ Bihor, Dumitru Voloşeniuc, a anunţat că sunt considerate eligibile primele 17 poziţii de pe listă, locurile fiind distribuite astfel: 9 pentru PNL, 7 pentru PSD şi 1 pentru PC.

Lista pentru Consiliul Judeţean Bihor va fi deschisă de liderul PNL Bihor, Cornel Popa, cel care va candida şi pentru mandatul de preşedinte al administraţiei judeţene. Dumitru Voloşeniuc a anunţat că PNL va propune pe listă membrii votaţi la nivelul fiecărei zone din judeţ. Zonei Oradea îi vor reveni trei mandate de consilier judeţean, celelalte primind câte un mandat. Printre cei care se vor afla pe listă se numără Floin Birta şi Marius Chipurici (zona Oradea), Ioan Sala (zona Salonta), Ovidiu Bezi (zona Marghita), Dumitru Voloşeniuc (zona Aleşd), Traian Bulzan (zona Beiuş) şi Viorel Pop (zona Ştei). "Fiecare a fost votat de către preşedinţii de organizaţii şi de aleşii locali din zona în care au candidat. În Oradea nu s-au definitivat toţi candidaţii", a menţionat Voloşeniuc. Spre deosebire de municipiul Oradea, se pare că la Consiliul Judeţean conservatorii au reuşit să obţină, după negocierile purtate, un loc eligibil pe listă. "Este şi PC pe loc eligibil. Se pare că va fi Traian Bogdan, fost director la Prefectură", a afirmat Voloşeniuc, adăugând însă că "până la alegeri se pot întâmpla multe". "Domnul Bodea (n.r. - preşedintele PC Bihor) ar putea candida independent şi atunci nu mai suntem obligaţi să le dăm niciun loc", a declarat Dumitru Voloşeniuc. El s-a grăbit însă să adauge că fiecare vot e important pentru USL . "PC are anumiţi oameni în teritoriu care sunt buni. Nu vreau să pară că PC este Cenuşăreasa USL", a menţionat liderul liberal. Pe de altă parte, el a afirmat că în sondaje conservatorii, parteneri cu liberalii în ACD, se situează "în marja de eroare", adică 0,5 - 2,5%.

Ţîrle, vinovat

În altă ordine de idei, Voloşeniuc, consideră că Radu Ţîrle este vinovat pentru situaţia salariaţilor administraţiei judeţene. Potrivit lui Voloşeniuc, preşedintele CJ Bihor s-a grăbit să dea dispoziţia privind reţinerile salariale şi susţine că motivul ar putea fi comanda politică primită de la PDL. Liberalul a criticat decizia privind reţinerile salariale aprobată de şeful CJ, Radu Ţîrle, considerând că fostul său coleg de partid s-a grăbit să recupereze sporurile încasate de angajaţii instituţiei şi declarate nelegale de Curtea de Conturi. "S-ar putea ca PDL să fi pus presiune pe preşedinţii lor de consilii judeţene să recupereze cât mai repede banii pentru campania electorală", a afirmat Voloşeniuc. Acesta susţine că în decizia Curţii de Conturi nu se precizează că sumele trebuie recuperate în trei ani, astfel că se puteau face înţelegeri cu angajaţii ca recuperarea banilor să se facă în mai multe rate cu sume mici. "Este o situaţie neplăcută pentru angajaţii Consiliului Judeţean", susţine liderul liberal, adăugând că în instituţie sunt două categorii de angajaţi: funcţionarii publici, care au lefurile mult reduse din cauza reţinerilor salariale, respectiv angajaţii contractuali, care, în acest moment, primesc salariile întregi. Voloşeniuc a mai afirmat că singura speranţă a angajaţilor CJ Bihor este adoptarea de către Parlamentul României a proiectului de lege depus de UDMR prin care se cere amnistia fiscală pentru toţi funcţionarii public aflaţi în această situaţie.