Laszlo Tokes a declarat, sâmbătă, într-o conferinţă de presă la Oradea, că maghiarii nu vor renunţa niciodată la „autonomie şi autoguvernare" şi l-a acuzat pe şefului statului că, prin declaraţiile pe care le face, „agită spiritele". Tokes este primul pe lista Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania la alegerile europarlamentare, o listă a „solidarităţii maghiare".

Europarlamentarul Laszlo Tokes a declarat că intenţionează să se întâlnească cu Traian Băsescu, la următoarea vizită în Capitală, pentru a aborda problema autonomiei teritoriale. „Când Traian Băsescu a efectuat o vizită în Ungaria, preşedintele maghiar s-a pronunţat pentru autonomie. Este anacronic ca preşedintele unei ţări membre UE să fie împotriva autonomiei, o instituţie cu tradiţie, care funcţionează în peste zece state europene. Ţin să mă întâlnesc cu preşedintele Băsescu pentru a aborda problema. Oricum, repetăm, nu renunţăm la autonomie şi autoguvernare, cu respectarea desigur a Statului Român", a precizat Tokes. În ceea ce priveşte declaraţia făcută de Traian Băsescu joi, la Predeal, respectiv că autonomia teritorială nu poate exista în România şi că politicienii care încearcă să păcălească oamenii, susţinând contrariul, vor culege roadele minciunii, Tokes a afirmat că "etichetarea maghiarilor în aşa fel nu este demnă de un patriot român". El a adăugat şi că românii nu trebuie să uite că, la rândul lor, au luptat pentru autonomie. „Au fost uitate deja luptele pentru autonomie a comunităţilor româneşti? În 1918 ne-au promis autonomie şi nouă, celor care am devenit, peste noapte, minorităţi", a mai spus europarlamentarul.

Alături de Laszlo Tokes s-a aflat la Oradea, sâmbătă, Schmidt Pal, care deschide, la rândul său, lista FIDESZ. Campion mondial şi olimpic la scrimă şi preşedintele Comitetului Olimpic Maghiar, Schmidt Pal a ajuns în Oradea cu ocazia unui bal organizat de Universitatea Partium, evenimentul fiind patronat şi sponsorizat de deputatul maghiar.