Ieri, într-o conferinţă de presă susţinută la Oradea, vicepreşedintele Parlamentului European, Tokes Laszlo, a acuzat implicarea UDMR în activitatea Bisericii Reformate, considerând că aceasta este evidentă, inclusiv în judeţul Bihor. În plus, s-a arătat revoltat de participarea preşedintelui executiv al UDMR Bihor, Szabo Odon, şi a deputatului UDMR Lakatos Peter la inaugurarea unei capele reformate în comuna Ineu de Criş.

"Nu se cuvenea să facă o astfel de defilare în jurul mormintelor înalte feţe bisericeşti împreună cu UDMR-iştii care se laudă cu sprijinul material cu care s-a construit acea capelă. Aceşti bani nu aparţin Consiliului Judeţean Bihor, ci sunt banii contribuabililor, banii noştri, cu care vor să ne cumpere voturile atât pe plan politic, cât şi la alegerile bisericeşti", a spus Tokes, ieri, într-o conferinţă de presă. "E foarte trist felul în care pătrund în sânul bisericii UDMR şi politicul", a adăugat vicepreşedintele Parlamentului European, care a acuzat UDMR de implicare în alegerile protopopiale care au avut loc, săptămâna trecută, în cadrul Eparhiei Reformate de pe lângă Piatra Craiului. El a cerut demisia deputaţilor UDMR Attila Varga, prim-curator, şi Seres Denes, jurisconsult, precum şi a lui Sandor Nagy, protopop de Carei (pe care l-a acuzat ca fiind turnător al Securităţii!), din funcţiile bisericeşti în care au fost numiţi în Eparhia Reformată de pe lângă Piatra Craiului, deoarece implică politicul în viaţa bisericii.

 

Tokes a mai menţionat că în cazul în care reprezentanţii UDMR nu vor demisiona din funcţiile bisericeşti în care au fost aleşi, va face demersuri pentru demiterea lor.