Cu ocazia Zilei maghiarilor de pretutindei, eurodeputatul Tokes Laszlo şi-a inaugurat biroul parlamentar de pe strada Jean Calvin, la nr. 2. Acesta este cel de-al doilea după cel de la Budapesta, iar pe viitor vor mai urma altele, la Târgu Mureş, Odorheiul Secuiesc, Satu Mare şi Bucureşti. După inaugurarea biroului, europarlamentarul a ţinut o conferinţă de presă, ocazie cu care au fost abordate mai multe subiecte.

Străzi în limba maghiară
Nagy Jozsef Barna, preşedintele Tinerilor Maghiari Bihor, i-a cerut acestuia să-i sprijine pe tinerii maghiari în demersul lor de a reda străzilor municipiului Oradea denumirile istorice vechi din limba maghiară. În acest sens, tinerii maghiari au început mai multe campanii în Oradea, prin care, în ultima perioadă, peste 15 străzi au fost inscripţionate cu denumiri maghiare. Chiar dacă municipalitatea a început o acţiune prin care aceste denumiri au fost şterse, nimeni nu a fost tras la răspundere, pentru că nu se cunoaşte făptaşul. Oare mai are rost să ne întrebăm cine se ascunde în spatele acestor acţiuni? Întrebarea este cât va mai trebui să treacă până când cei responsabili vor fi traşi la răspundere? Sau poate aceşti tineri maghiari vor avea câştig de cauză?
O altă temă abordată la conferinţa de presă a fost înregistrarea oficială a Partidului Civic Maghiar, după patru ani de tergiversări. "Prin înfăptuirea acestuia vor putea avea loc alegeri libere şi în sânul comunităţii maghiare, maghiarii din România fiind nevoiţi să aştepte aproape două decenii până s-a luat această decizie. Ca europarlamentar încerc să păstrez aceeaşi distanţă între PCM şi UDMR, dar suntem recunoscători PCM pentru sprijinul acordat în vederea obţinerii autonomiei. În prezent suntem preocupaţi de pornirea dialogului între cele două partide, dar din păcate UDMR nu doreşte să ia în serios acest dialog atât de necesar înfăptuirii autonomiei şi rezolvării mai multor probleme legate de comunitatea maghiară", a declatrat Tokes. Pe 11 aprilie, la Târgu Mureş va avea loc Plenarea Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania, care se doreşte să aibă o influenţă pozitivă asupra alegerilor din acest an. Potrivit europarlamentarului, maghiarii din România îşi vor da votul celor care vor fi de acord să le sprijine dobândirea autonomiei.