Preşedintele Traian Băsescu a revenit, ieri, la Palatul Cotroceni, după 52 de zile de suspendare prin decizia Parlamentului din 6 iulie şi după ce la referendumul de demitere din 29 iulie nu s-a întrunit cvorumul necesar pentru ca acesta să fie validat.

Preşedintele, aflat într-o maşină escortată de alte vehicule ale SPP şi Poliţie, a intrat în incinta Palatului Cotroceni prin poarta principală de la Platoul Marinescu. Printre primele lucruri aşteptate ca Băsescu să le facă după reinstalarea la Palatul Cotroceni, care presupune şi desigilarea biroului său, erau să renumească în funcţie echipa sa de consilieri, în condiţiile în care unii dintre ei şi-au dat demisia imediat după suspendare, iar ceilalţi au fost demişi în perioada interimatului lui Crin Antonescu. Potrivit unor surse oficiale, printre consilierii de stat de la Palatul Cotroceni urma să fie numit fostul senator PDL de Constanţa, Dorel Onaca. De asemenea, potrivit surselor menţionate, vor reveni la Palatul Cotroceni ceilalţi consilieri prezidenţiali din vechea echipă a lui Băsescu de dinainte de suspendare: Cristian Diaconescu la Cancelaria preşedintelui, Bogdan Drăgoi pentru mediul de afaceri, Sebastian Lăzăroiu pentru planificare analiză politică, Iulian Chifu pentru afaceri strategice şi securitate, Iulian Fota pentru securitate naţională, Bogdan Mănoiu la afaceri europene, precum şi Bogdan Oprea, purtătorul de cuvânt al preşedintelui, pe funcţia de consilier de stat la departamentul de comunicare publică. Printre aceştia nu se vor regăsi însă şi Ştefan Deaconu, fostul consilier pentru probleme juridice, care a fost eliberat din funcţie de preşedintele Băsescu pe 5 iulie, precum şi Bujor-Bogdan Teodoriu, care a coordonat departamentul de politici economice şi sociale de la Cotroceni şi care a fost numit pe 10 august membru al Consiliului Concurenţei.

Hotărârea Curţii Constituţionale privind referendumul din 29 iulie a fost publicată, luni seară, în Monitorul Oficial, moment de la care preşedintele Traian Băsescu se putea reîntoarce la Palatul Cotroceni, pentru reluarea mandatului. Hotărârea 6 din 21 august a Curţii Constituţionale privind organizarea referendumului şi rezultatele acestuia a fost publicată după aproximativ trei ore de la citirea actului în Parlament.