ALDE Bihor a decis să-l excludă din partid pe Traian Bodea, motivând că acesta a desfășurat activități în cadrul partidului Pro România, pentru care vrea să candideze la alegerile locale. ALDE a anunțat CJ Bihor de excludere astfel încât Bodea ar trebui să-și piardă mandatul de consilier și, implicit, funcția de vicepreședinte al județului.

Printr-un comunicat de presă, ALDE Bihor a anunțat ieri după-amiază, că în urmă cu o lună l-a exclus din partid pe Traian Bodea, fost președinte al filialei și, în prezent, vicepreședinte al Consiliului Județean Bihor. „Pe această cale, vă informăm că, la propunerea filialei județene ALDE Bihor, în data de 11 martie a.c., Biroul Politic Executiv Național al Alianței Liberalilor și Democraților - ALDE - a luat act de pierderea calității de membru ALDE, prin radierea din baza de date, a domnului Bodea Traian”, se menționează în comunicatul de presă al ALDE Bihor. Decizia a fost luată, susțin reprezentanții filialei, din cauză că Traian Bodea ar fi desfășurat activități politice în cadrul altui partid decât cel care l-a propulsat în CJ. Mai exact, acesta a participat la acțiuni ale Pro România, partid la conducerea căruia se află Octavian Bara, care i-a fost coleg lui Bodea atât la PC, cât și la ALDE. De altfel, Traian Bodea speră să candideze la alegerile locle pe listele Pro România. „Precizăm că această decizie a fost luată ca urmare a modului în care domnul Bodea Traian s-a plasat în afara partidului, prin decizia sa exclusivă, asumată public. Sunt de notorietate activitățile politice derulate de acesta în ultima perioadă, în numele altui partid politic. Inclusiv intenția domnului Bodea de a candida în cadrul următoarelor alegeri locale din partea unui partid politic - altul decât ALDE - partidul pe lista căruia a candidat în alegerile locale din 2016, obţinând funcția de vicepreședinte al Consiliului Județean Bihor”, precizează ALDE Bihor. Deși nu e o surpriză pentru nimeni că Traian Bodea s-a orientat spre Pro România, el a decis să conteste decizia de excludere din partid. „În acest context, ridică semne de întrebare gestul domnului Traian Bodea de a contesta decizia Biroului Politic Executiv Național la comisia de arbitraj din cadrul partidului. Considerăm că ar fi fost mult mai corect și moral din partea dumnealui să își asume schimbarea opţiunii politice, prin depunerea demisiei din ALDE și, implicit, renunțarea la funcția de vicepreședinte al Consiliului Județean Bihor, obținută prin apartenența sa la ALDE”, se menționează în comunicatul ALDE Bihor. Odată cu excluderea din partid, ALDE a făcut demersurile necesare pentru ca Bodea să piardă și calitatea de ales județean. „Precizăm că ALDE a solicitat deja instituțiilor abilitate constatarea pierderii calității de membru ALDE de către domnul Traian Bodea și vacantarea mandatului de consilier județean”, susține ALDE Bihor.

Reamintim că majoritatea în Consiliul Județean Bihor a fost schimbată în urma deciziei ALDE Bihor de a colabora cu PNL. Astfel, celor 17 consilieri liberali trebuiau să li se alăture cei doi consilieri ALDE - Traian Bodea și Julien Mateaș, însă doar acesta din urma a votat constant alături de liberali, Bodea votând când alături de consilierii PNL, când alături de PSD și UDMR. Cu toate acestea, PNL-ALDE se bazează pe 18 voturi, în timp ce UDMR și PSD au, împreună, 16 voturi. Noua majoritate ar putea să obțină fotoliul de vicepreședinte pe care îl va elibera Bodea.