Nu bine s-a încheiat nebunia primului tur de scrutin, că Instituţia Prefectului judeţului Bihor a intrat din nou în febra pregătirilor pentru alegerile locale care se vor desfăşura peste nouă zile. După primul tur de scrutin au fost desemnaţi câştigători 49 de primari, urmând ca în alte 52 de administraţii locale edilii acestora să fie desemnaţi în urma alegerilor din ziua de 15 iunie a.c.

Pentru a se putea desfăşura în bune condiţii şi cel de-al doilea scrutin, trebuie reluată întreaga procedură de vot pentru cele 52 de circumscripţii. Astfel, trebuie tipărite noi buletine de vot şi trebuie asigurată din nou toată logistica necesară. Noile buletine vor primi în aceste zile "bun de tipar", urmând ca săptămâna viitoare să fie tipărite la Imprimeria de Vest, câştigătoarea licitaţiei organizate de Instituţia Prefectului judeţului Bihor. Potrivit informaţiilor primite de la Prefectura Bihor, urmează a fi tipărite 190.900 buletine de vot, care vor fi împărţite între cele 52 de circumscripţii rămase în cursă pentru desemnarea viitorilor primari.
În ce priveşte învestirea noilor primari şi aleşi locali şi judeţeni, legislaţia în vigoare stabileşte anumite proceduri şi etape. Conform informaţiilor primite de la Instituţia Prefectului judeţului Bihor, noii aleşi nu vor putea fi învestiţi decât după 15 iunie a.c. Potrivit OUG 66/2008, constituirea consiliilor locale şi judeţene, validarea alegerii primarului şi a preşedintelui consiliului judeţean se face în termen de 20 de zile de la data desfăşurării alegerilor, dar numai după ce partidele politice depun la Autoritatea Electorală permanentă un raport detaliat al veniturilor şi cheltuielilor. Acest raport trebuie depus conform articolului 38 (1) din Legea 334/2006 în termen de 15 zile de la data publicării rezultatelor alegerilor. În aceste condiţii, vor mai trece cel puţin 10 zile până ce toate aceste proceduri vor fi îndeplinite ca să putem vorbi de învestirea în funcţie a noilor aleşi locali.

Cât despre noii aleşi orădeni, aceştia sunt invitaţi pentru azi la ora 11.00 la sediul Biroului Municipal Oradea din incinta Primăriei Oradea. Cu acest prilej, preşedintele BEM le va înmâna celor 27 de consilieri locali aleşi în data de 1 iunie şi primarului Ilie Bolojan certificatele doveditoare ale alegerii primarului şi consilierilor locali.