În baza unui parteneriat, UDMR Bihor va colabora cu bisericile tradiţionale maghiare din judeţ  în promovarea, în rândul etnicilor maghiari, a recensământului populaţiei şi locuinţelor, care va avea loc în luna octombrie a acestui an. Protocolul a fost semnat de preşedintele executiv al UDMR Bihor, Szabo Odon, de vicarul Fodor Jozsef, din partea Episcopiei romano-catolice, de preotul Denes Istvan, din partea Eparhiei reformate de pe lângă Piatra Craiului, respectiv de Buzogai Csomo Istvan, din partea Bisericii unitariene.

"Va fi o campanie în care preoţii le vor transmite enoriaşilor să fie acasă în perioada recensământului. Dacă au fost recenzaţi să-şi anunţe vecinii, iar cei care nu au fost recenzaţi să se intereseze de cine aparţin", a afirmat Szabo Odon. La rândul, său, vicarul Fodor Jozsef a menţionat că ultima statistică oficială în Episcopia Romano-Catolică de Oradea a avut loc în 1896. "Între timp, foarte multe s-au schimbat, foarte mulţi credincioşi au plecat. În fiecare an suntem mai puţini cu 400-500 de oameni. Cred că nici 100.000 de credincioşi nu mai avem la nivelul Episcopiei. Este foarte important să avem o statistică precisă, să ştim câţi credincioşi avem", a afirmat Fodor, precizând că la precedentul recensământ al populaţiei, desfăşurat în anul 2002, nu a fost căutat de niciun recenzor.

Recensământul populaţiei şi locuinţelor va avea loc în România în perioada 20-31 octombrie. În premieră, în 2011, toate ţările din Uniunea Europeană au efectuat astfel de recensăminte în acelaşi an. În România, printre altele, inventarierea este importantă din perspectiva cultelor şi pentru că ele primesc alocări de fonduri în funcţie de numărul credincioşilor.