După 20 de ani trecuţi peste societatea democratică românească, chiar şi cei mai sceptici dintre noi ne-am fi aşteptat ca, indiferent de etnie sau apartenenţă politică, actorii scenei socio-politice să se maturizeze şi să acţioneze pentru binele comunităţii locale, "sine ira et studio" - vorba istoricului roman Tacit.

Nu este cazul unor frustraţi "lideri" ai etniei maghiare, care parcă au înnebunit şi lansează mereu-mereu în spaţiul public "himere" cu miros de segregare etnică. În ultima perioadă am asistat la un război local fraticid între organizaţii maghiare precum U.D.M.R. şi Consiliul Naţional al Maghiarilor din Transilvania (condus de highlander Tőkes), respectiv Tinerii Maghiari Ardeleni (celebrul "EMI" - clubul de timp liber al unor copii imberbi) pentru paternitatea ideii "geniale" de a schimba denumirile şi a instala aberante plăci indicatoare pentru străzi din municipiul Oradea.
Ca să mă fac înţeles: este vorba, pe de o parte, de traducerea în limba maghiară a numelor străzilor (variantă „fenomenală" propusă de UDMR), iar pe de altă parte de redenumirea unor artere rutiere şi utilizarea denumirilor consacrate în perioada ocupaţiei ungare. Ultima variantă este susţinută de iluştrii necunoscuţi de la Tinerii Ardeleni, şi, mai nou, de globe troter-ul europarlamentar Tőkes - cel mai de seamă lider dat Europei de aceste pământuri, de la Iancu de Hunedoara încoace. Probabil că patronii săi de la Budapesta au simţit că se poate obţine capital de imagine din acest subiect.
Halal proiect pentru comunitate! Am crezut că maghiarii doresc să se integreze în Europa, când colo, în numele gâdilării unor orgolii aberante, ei fac paşi mărunţi, dar siguri, pe calea... izolării totale. Vă doresc succes, stimaţi dinozauri (Vorba lui Marko Bela, care se adresa cu acest apelativ iniţiatorilor unei moţiuni de cenzură, în urmă cu cca. 7 ani)! Prin ceea ce fac, aceşti autointitulaţi lideri ai comunităţii maghiare îmi lasă impresia unor debusolaţi, care din cauza frustrărilor (unii pentru că nu mai au acces la fonduri ca înainte, alţii pentru că nu îi bagă mai nimeni în seamă) au tot felul de iniţiative elucubrante. Sau poate unii cetăţeni români nu ştiu să citească... în limba română, fapt ce se datorează promovării cu obstinaţie a aceloraşi obiective autoizolaţioniste (învăţământ exclusiv în limba maghiară), cu rezultate dintre cele mai nedorite, astfel: «tinerii» au un nivel foarte scăzut de cultură generală; printre altele nu ştiu cine a fost Jean Calvin, părintele Bisericii care l-a dat omenirii pe irepetabilul Tőkes, respectiv al cultului care-i reuneşte pe cei mai mulţi dintre orădenii de naţionalitate maghiară.
Ceea ce este şi mai aberant este că juniorii maghiari ardeleni (unii dintre activiştii «emişti» ... încă merg cu părinţii de mână la şcoală) au trecut la botezarea unor personalităţi ale reformei religioase, recte Jean Calvin, mult mai celebru decât organizaţia de tineret, pe care l-au „recreştinat" (Iertată să-mi fie îndrăzneală!) în Kalvin Janos. Săracul Calvin, cred că se răsuceşte în mormânt! Dacă tot l-au botezat, cred că imberbii ar trebui să îi solicite, post-mortem, şi cetăţenie ungară că tot e super-ofertă de când a revenit Viktor Orban la Putere! Şi, pentru a-şi desăvârşi lucrarea, «juniorii» au confecţionat şi afişat plăcuţă stradală cu „ungurul" Kalvin Janos (Oare acest Kalvin o fi rudă cu gradele Kelvin, sau poate o fi chiar frate cu renumitul actor Janos Paul Seipvilag, căruia «minoritarii nemaghiari» de pe planetă se încăpăţânează să-i spună Jean_Paul Belmondo?). Oare poliţia şi parchetul nu ar trebui să se autosesizeze în cazul acestui gen de fapte? Nu de alta, dar există o lege (O.G. nr.62/2002, aprobată prin Legea 48/2003, cu modificarile şi completările ulterioare aduse prin Legea 76/2007 şi Legea 279/2007) care trebuie respectată!

Pe marginea celor de mai sus, s-ar putea spune că avem de-a face cu o iniţiativă a unei organizaţii civice, vizând promovarea unor drepturi ale cetăţenilor urbei. Însă, la o privire atentă este evident că totul are un substrat etnic. Cred că înainte să aibă asemenea iniţiative, alde „Muc cel mic" (mă refer la membrii „glumei" care îşi spune "Tinerii Ardeleni ...") ar fi mai bine să se intereseze dacă orădenii, indiferent că se numesc Ioan sau Janos, sunt dispuşi să suporte cheltuielile legate de schimbarea actelor de identitate. Sau poate "junii" vor plăti din „fondul clasei"? Pentru noi este clar că „junkerşii ardeleni" sunt folosiţi (mai bine zis manipulaţi) de către tătucul Tőkes şi gaşca din jurul acestuia, câtă vreme mulţi dintre aceştia ne-au convins că un văd mai departe de marginea lădiţei de nisip în care se joacă.