Încălcarea disciplinei în construcţii pare să devină un "sport naţional" în condiţiile în care autorităţile responsabile cu sancţionarea acestor abateri le privesc cu indiferenţă. Inspectorii de urbanism ai Primăriei Oradea, sesizaţi încă de acum o lună despre faptul că pe strada Emanuil Gojdu, la nr. 2, se fac lucrări de amenajare a subsolului fără autorizaţie, nici până azi nu şi-au făcut curaj să-l amendeze pe beneficiarul lucrărilor, poate şi pentru că patronul firmei este un apropiat al consilierului UDMR, Iulius Delorean, cel care a mers să vorbească cu vecinii pentru a obţine un acord pentru accesul la viitorul club de noapte.

Cine cântă noaptea la fereastra mea?
În cursul lunii septembrie, firma SC Wardein Integral, a omului de afaceri Costa Imre, a început amenajarea în fostul spaţiu al magazinului de metalo-chimice şi la subsol a unui club de noapte select. Locatarii apartamentelor de pe Aleea Emanuil Gojdu nr. 2 au fost înştiinţaţi despre destinaţia spaţiului de la subsolul imobilului în care locuiesc, însă nimeni nu le-a cerut acordul pentru ca aici să fie amenajat un club de noapte. "Ne-au spus ce vor să facă. Nu suntem deloc încântaţi, pentru că acest lucru presupune disconfort. Ni s-a cerut să fim de acord ca că folosească poarta noastră pentru a intra în club, dar nu am fost de acord. Chiar ne-au promis că ne înlocuiesc poarta cu una noua şi frumoasă", ne-a declarat unul dintre proprietarii apartamentelor de aici. Nici angajatele farmaciei de aici nu s-au arătat mai încântate de idee. "Pe 1 noiembrie a venit la noi domnul Delorean şi ne-a rugat să ne dăm acordul pentru a se face o intrare în club din faţa biroului de copiat acte. Şi i-am explicat că noi nu putem fi de acord cu aşa ceva", ne-a declarat una dintre farmaciste. Însă cel mai afectat proprietar este cel care are spaţiul în care acum funcţionează biroul de copiat acte. Cu un metru înainte de intrarea în spaţiu s-a făcut o spărtură în pardoseală pentru a se asigura accesul la subsol. "Pe data de 3 noiembrie m-am întâlnit cu domnul Delorean şi mi-a cerut să-mi dau acordul pentru a face o intrare în bar în faţa magazinului meu. Nu am fost de acord. Apoi el a încercat să se justifice cum că a cumpărat acest spaţiu, că a ipotecat casa de pe str. George Enescu pentru a face aici un club select", ne-a declarat Raveica Lazăr, administratorul firmei SC Ravena Bendex Com SRL. Cu toate că nu şi-a dat acordul pentru amenajarea unei astfel de intrări, totuşi, muncitorii firmei angajate să facă amenajările au găurit pavajul şi au făcut un acces la subsol.

"Umanism" la... urbanism?!
Lucrurile nu se opresc aici, firma SC Wardein Integral demarând lucrările de amenajare a subsolului de pe Aleea Emanuil Gojdu nr. 2 fără autorizaţie de construcţie. Potrivit informaţiilor obţinute de la Inspectoratul Judeţean în Construcţii Bihor, pe data de 17 octombrie, a fost întocmit un proces verbal în care se constată că beneficiarul, SC Wardein Integral, a efectuat compartimentări structurale şi nestructurale, lucrări la instalaţii şi pardoseli fără autorizaţie de construire. "În urma verificărilor efectuate, am dispus sistarea lucrărilor, intrarea în legalitate până la data de 28 noiembrie şi obţinerea autorizaţiei de construcţie", ne-a declarat Adriana Lipovean, inspector şef în cadrul IJC Bihor, care a mai precizat că pe data de 20 octombrie a înaintat o adresă către Primăria Oradea pentru a dispune măsurile de sancţionare a firmei care s-a aflat în ilegalitate. Inspectorii de urbanism ai Instituţiei Arhitectului Şef recunosc că pentru lucrările de pe strada Emanuil Gojdu nr. 2 s-a obţinut doar certificatul de urbanism, nu şi autorizaţia de construcţie. Cu toate că inspectorii de la urbanism s-au deplasat la faţa locului şi au constatat numeroase nereguli, încă de acum 10 zile, nici până azi nu au fost în stare să întocmească procesul verbal de constatare a contravenţiei şi aplicare a amenzii.

(A)facerea de bine...
Faptul că în spatele acestei afaceri se află un consiler local, cum este Iulius Delorean, preşedintele executiv al URMR Oradea pare să fi contat foarte mult. Contactat telefonic, Delorean a declarat că, în acest moment, nu are nicio legătură cu firma SC Wardein Integral. "În urmă cu cinci ani, am participat cu bani la înfiinţarea acestei firme. Acum însă nu am nicio legătură cu această firmă. Puteţi verifica la Registrul Comerţului", a precizat Delorean. Întrebat în ce calitate a luat legătura cu vecinii de imobil, el a precizat că a făcut acest lucru în calitate de prieten a lui Costa Imre şi că la acea dată nu ştia că amicul lui nu are autorizaţie de contrucţie.

Nici proprietarul firmei SC Wardein Integral nu a dorit să ofere mai multe amănunte vizavi de lipsa autorizaţiei şi relaţia lui cu consilerul local. "Sunt lucruri personale şi nu doresc să vă răspund la nicio întrebare. Nu e treaba dumneavoastră ce am lucrat eu acolo", a declarat Costa Imre.