Printre subprefecţii eliberaţi din funcţie de Guvern în şedinţa de miercuri se numără şi bihoreanul Sarkady Zsolt, cel care a fost susţinut de UDMR pentru ocuparea acestui post. Guvernul a decis să-l păstreze în funcţie pe Cristian Bitea, susţinut de PDL, cu riscul de a-şi supăra partenerii de guvernare. Sarkady a precizat că a primit propunerea de a rămâne pe o funcţie executivă în cadrul Prefecturii Bihor, în timp ce preşedintele executiv al UDMR Bihor, Szabo Odon, consideră decizia Executivului ca fiind greşită şi ar trebui schimbată.

Guvernul a eliberat din funcţie, în şedinţa de miercuri, 36 de subprefecţi, după ce, cu o săptămână înainte, a decis ca numărul de subprefecţi să fie redus de la două posturi la o singură funcţie în fiecare judeţ, iar în Bucureşti să fie doi subprefecţi în loc de trei. Surprinzător, în judeţul Bihor cel eliberat din funcţie nu a fost Cristian Bitea, ci Sarkady Zsolt. "Nu am primit încă decizia de eliberare din funcţie. Din câte ştiu eu, am fost sprijinit atât de PDL Bihor, cât şi de UDMR Bihor. Cu toate acestea, la Bucureşti au fost alte criterii care au stat la baza deciziei Guvernului", ne-a declarat Sarkady Zsolt, care a precizat că în perioada în care a fost subprefect a avut relaţii "excepţionale" cu prefectul Gavrilă Ghilea. Acesta susţine că deocamdată nu ştie ce va face în continuare, dar că se gândeşte serios la o carieră universitară. "Am discutat cu prefectul, care mi-a propus să rămân în cadrul Prefecturii pe un post de execuţie. Nu am spus nici da, nici nu. Pentru viitor, am avut unele planuri care sper să nu fie date peste cap. Am avut discuţii la Universitatea Partium pentru un post", a precizat Sarkady. Potrivit acestuia, de ani de zile predă la un institut cursuri de introducere în Drept comercial, astfel că va putea să predea la Universitatea Partium.
Pe de altă parte, decizia Executivului de a-l păstra pe subprefectul susţinut de PDL i-a deranjat pe liderii UDMR Bihor. "UDMR Bihor îl susţine în continuare pe Sarkady Zsolt pentru funcţia de subprefect de Bihor. În judeţele în care ponderea maghiarilor este de peste 20%, mi se pare normal ca la Instituţia Prefectului să existe un înalt funcţionar public reprezentant al etniei noastre. Anormal este ceea ce s-a întâmplat ieri (n.r. - miercuri)", a declarat preşedintele executiv al UDMR Bihor, Szabo Odon, care consideră că decizia de a se renunţa la Sarkady Zsolt a fost una greşită. "Nu ştiu cât e decizia PDL Bihor sau cât e decizia altora, dar este o decizie greşită. Mi s-ar părea normal să se revină asupra ei. În acest moment, noi considerăm că sunt anumite decizii greşite, pe care vrem să le schimbăm", a menţionat Szabo. În aceste condiţii, colaborarea pe plan local dintre UDMR şi PDL pare imposibilă, iar dorinţa democrat-liberalilor de a-şi instala oameni în fotoliul de viceprimar al Oradiei, respectiv de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Bihor pare o utopie. De altfel, preşedintele executiv al UDMR Bihor a atras atenţia că protocolul încheiat între cele două partide pe plan local nu prevede colaborarea la nivelul administraţiei locale şi judeţene. "Nu ştiu dacă alţii au făcut-o, dar eu am citit protocolul încheiat cu PDL. Acolo se vorbeşte clar despre colaborare la nivelul instituţiilor guvernamentale reprezentate în plan local", a precizat Szabo Odon.