La Sinagoga Comunităţii Evreilor Mesianici din Oradea, a debutat, vineri seara, Săptămâna de rugăciune pentru unitatea creștinilor, un eveniment care se desfășoară anual în întreaga lume creștină, în perioada 18-25 ianuarie.

 

Seara de sâmbătă, 19 ianuarie a fost una cu și pentru tineri.

„Ridica-voi ochii mei spre Ceruri, de unde va veni ajutorul meu”, după cum amintesc versurile cântecului interpretat de Ovidiu Lazăr și Alexandru Cristea, din partea departamentului artistic al EGCO.

Pr. Paul Popa, responsabil al Biroului pentru Pastorația Copiilor și Tinerilor din cadrul Eparhiei Greco-Catolice de Oradea, a menționat că: „Bucuria credinței, bucuria de a trăi în Cristos, sunt cele care îi aduc pe tineri împreună, într-un liant de unitate care transmite lumii întregi speranța”. 

Tema aleasă în acest an pentru Săptămâna de rugăciune pentru unitatea creștinilor este „Judecători și căpetenii să judece cu judecată dreaptă”.

La Oradea, evenimentul se bucură de participarea a nouă comunități creștine, gazde și, totodată, protagoniste, precum și de o seară ecumenică de rugăciune dedicată exclusiv tinerilor, fapt pentru care Săptămâna mondială de rugăciune pentru unitatea creștinilor se va încheia cu două zile mai târziu, pe 27 ianuarie a.c., în Catedrala „Sf. Nicoaleˮ din Oradea.

Laura Ologu, reprezentanta Departamentului pentru Pastorația Adulților și Familiilor din cadrul Episcopiei Greco-Catolice de Oradea, a spus că, la evenimentul din acest an se pune în aplicare o propunere venită din partea Bisericii Romano-Catolice locale. „În locul mesajelor adresate de fiecare reprezentant al cultelor, în fiecare locație gazdă, să fie doar o predică de bază, amplă, să fie una singură, rostită în fiecare locație de reprezentantul unui alt cult, prin tragere la sorțiˮ, a menționat aceasta.

Totodată, Săptămâna de rugăciune pentru unitatea creștinilor 2019 invită participanții la unitate, rugăciune comunitară și la caritate.

„Reprezentații bisericilor și comunităților creștine din Oradea au considerat că este necesar să se treacă de la vorbe la fapte, făcându-se pași concreți în colaborarea fraternă din teritoriu. Astfel, pentru al treilea an consecutiv, pe întreg parcursul inițiativei se desfășoară o colectă care, prin tragere la sorți, este coordonată în acest an de Comunitatea Evreilor Mesianici din Oradea. Beneficiarii colectei vor fi copiii Centrului de Plasament, nr 2, din Oradea (str. Feldioarei, nr 13)ˮ, a menționat Laura Ologu.

Săptămâna de rugăciune pentru unitatea creștinilor a debutat la finele săptămânii trecute, vineri, și va continua în aceste zile, după următorul program: astăzi, 21 ianuarie 2019, ora 18.00 - Biserica Reformată Olosig, Piaţa Libertăţii, nr. 40; marți, 22 ianuarie 2019, ora 18.00 - Biserica Betania, strada Doina, nr.19; miercuri, 23 ianuarie 2019, ora 18.00 - Biserica Evanghelică - Lutherană, strada Tudor Vladimirescu, nr. 26; joi, 24 ianuarie 2019, ora 18.30 – Biserica Penticostală Tabor, strada Meiului, nr. 4;

vineri, 25 ianuarie 2019, ora 18.00 – Biserica Unitariană, strada Nicolae Jiga, nr. 72; sâmbătă, 26 ianuarie 2019, ora 17.00 – Biserica  Ortodoxă cu Lună, strada Traian Moşoiu, nr. 2; duminică, 27 ianuarie 2019, ora 18.00 - Catedrala  Greco-Catolică ,,Sfântul Nicolae”, strada Iuliu Maniu, nr.1.