Biserica Ortodoxă „Înălțarea Domnului” din Salonta are, din această săptămână, un nou preot paroh. Preotul paroh iconom stavrofor Ionel Chira, lector la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universităţii din Oradea, la disciplina Limbi clasice, a primit, prin binecuvântarea Preasfințitului Părinte Sofronie Drincec, episcopul Oradiei, a Preasfințitului Părinte Petroniu Florea, episcopul Sălajului și a Părintelui Protopop Vasile Popa din Protopopiatul Tinca, ungerea lui Dumnezeu pentru a păstori Parohia Ortodoxă a Bisericii „Înălțarea Domnului” din Salonta.

Preotul Ionel Chira vine în Salonta din județul Sălaj, de la Sfântul Altar al Bisericii Ortodoxe cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” și „Adormirea Maicii Domnului”, din localitatea Plopiș, din cadrul Episcopiei Sălajului. Construită în anul 1881, Biserica Ortodoxă din comuna Plopiș (Sălaj) a fost slujită cu dragoste de Dumnezeu, în puterea Sfintei Scripturi de preotul Ionel Chira, împreună cu familia, timp de 21 de ani, începând cu anul 1997. Născut în 13 iulie 1972 și hirotonit preot în comuna Plopiș la 29 martie 1997, preotul Ionel Chira a absolvit Facultatea de Teologie din Oradea (1994), Facultatea de Litere din Timişoara (2001) și Facultatea de Istorie din Oradea (2006). Doctoratul l-a susținut la Facultatea de Teologie din Oradea (2004), iar în prezent este lector la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universităţii din Oradea, la disciplina Limbi clasice. Noul preot ortodox al Bisericii „Înălțarea Domnului” din Salonta are gradul profesional I, iar printre distincțiile primite în cadrul Bisericii Ortodoxe Române se numără preot iconom (2001) și preot iconom stavrofor” (2011).

Doctor în teologie al Universităţii din Oradea din anul 2004, cu titlul „Eclesiologia Sfinţilor Părinţi Capadocieni” (îndrumător arhid. prof. univ. dr. Constantin Voicu), noul preot paroh al Salontei este specializat, potrivit ariei de competență, în limbi clasice şi bizantinologie. Printre preocupările sale din domeniul cercetării filologice, istorice și teologice se regăsesc morfologia şi sintaxa în limbile clasice, istoria şi spiritualitatea bizantină.

Preotul Ionel Chira a publicat cartea „Eclesiologia Sfinţilor Părinţi Capadocieni” (Editura Treira, Oradea, 2005). Printre studiile publicate de preotul paroh Ionel Chira se evidențiază: „Condiţiile, motivele şi momentele apariţiei inchiziţiei în Apus” (Orizonturi Teologice , Oradea, nr. 2 / 2002), „Instrumentul de judecată a sufletelor în Europa Apuseană creştină” (Orizonturi Teologice, Oradea, nr. 3 / 2002), „Eclesiologie şi culturalitate în perspectiva integrării europene” (Silvania, Revistă trimestrială editată de Direcţia pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Sălaj cu sprijinul Ministerului Culturii şi Cultelor, Zalău, nr. 3-4 / 2003), „Semantica termenului εκκλησία şi conceptul de eclesiologie în Sfânta Scriptură” (volumul omagial „O viață în slujba Bisericii și a Școlii românești - arhid. prof. univ. dr. Constantin Voicu”, Editura Institutului Biblic şi de Misiune al Bisericii Ortodoxe Române, Bucureşti, 2005).

Ionel Chira, noul preot paroh iconom stavrofor al Bisericii „Înălțarea Domnului” - Parohia Ortodoxă nr. 1 Salonta își începe slujirea după trei luni de la decesul fulgerător al preaiubitului preot paroh iconom stavrofor Nicolae Marian, timp în care la altarul bisericii salontane a slujit cu dragoste și răbdare preotul-pensionar Teodor Iga, din Biserica ortodoxă a comunei Tulca.

Chira - o familie binecuvântată de Dumnezeu

Un reper semnificativ și definitoriu al ireproșabilei moralități creștin-ortodoxe a noului preot din Salonta, Ionel Chira, și al familiei sale creștine prin care a sfințit, timp de două decenii, locul slujirii sale din comuna Plopiș (Episcopia Ortodoxă a Sălajului) îl reprezintă împlinirea deosebită a fiicei sale Alexandra Chira, în vârstă de 20 de ani, care, de la vârsta de 12 ani, este considerată „Campioana absolută a folclorului românesc”.

Alexandra, fiica preotului Ionel Chira, a câştigat marele premiu şi medalia de aur la Concursul Internaţional de folclor pentru copii Trixie din Bulgaria. La vârstă de doar 12 ani, Alexandra a reprezentat România la competiţia găzduită de staţiunea Albena, concurând cu peste 40 de copii din 12 ţări din estul Europei şi din Asia. Alexandra a prezentat în concurs doina „Codrule cu frunza lată“ şi cântecul de joc „Sălăjeancă-s şi-mi stă bine“. Succesul Alexandrei a coincis şi cu o altă realizare a fiicei preotului Chira - lansarea primului CD intitulat „Io-s fată de sălăjană“. Albumul cuprinde 15 piese, din care două sunt suite instrumentale interpretate la fluier de fratele ei, Alexandu Teofil Chira. Alexandru asigură şi acompaniamentul, alături de orchestra „Virtuoşii Transilvaniei“, pentru piesele intrepretate de surioara Alexandra.

Anul trecut, Alexandra Chira a obținut Marele Trofeu al Festivalului Național de Folclor „Strugurele de Aur” din Alba Iulia. Încă din anul 2009, fiica preotului Ionel Chira a fost premiată pentru activitatea sa artistică la Ateneul Român din București, unde a primit distincția „Ambasador al Culturii Românești în Lume”, oferită de Asociația Partenerilor Diplomaților Români din Helsinki și Finlanda, în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe și Radiodifuziunea Română. Alexandra are în palmares zeci de diplome și trofee, printre cele mai importante: „Marele Premiu și Trofeul Festivalului Rapsodia Românească”, „Marele Premiu și Trofeul Festivalului Internațional Fasanc 2008” (Serbia), „Marele Premiu și Trofeul Festivalului Național de Muzică Populară Românească” și „Premiul de Excelență” oferit de Primăria municipiului Zalău (Sălaj) pentru promovarea culturii și spiritualității românești în Ardeal (2007).