Postul Paștelui, denumit și Postul Mare, a început luni, 2 martie, și se va încheia pe 18 aprilie. Acesta durează 40 de zile, fiind cel mai aspru dintre posturile de peste an.

Paştele ortodox şi cel catolic nu coincid nici în 2020. Ortodocşii vor sărbători Învierea Domnului pe 19 aprilie, în timp ce catolicii vor celebra evenimentul religios cu o săptămână mai devreme, pe 12 aprilie.

Postul Paştelui se parcurge fără consumul de carne şi lactate, iar în cele 40 de zile sunt doar două zile de dezlegare la peşte, de Buna Vestire (25 martie) şi de Florii (12 aprilie), comparativ cu postul Crăciunului, când sunt 15 zile cu dezlegare la peşte.

Acest post, fiind cel mai lung și cel mai aspru de peste an, este cunoscut și sub denumirea de Postul Mare. Ținând seama că el amintește și de postul celor 40 de zile ținute de Hristos înainte de începerea activității Sale mesianice, a primit și numele de Paresimi. Postul Mare este un mijloc de pregătire sufletească a credincioşilor pentru întâmpinarea cu vrednicie a comemorării anuale a Patimilor şi a Învierii Domnului.

Postitorii adevăraţi ţin tot postul, iar cei care nu îşi pot permite acest lucru, fie din cauza unor probleme de sănătate, fie pentru că lucrează din greu, postesc prima şi ultima săptămână. Preoții consideră însă că fiecare creştin adevărat ar trebui să facă un pic de jertfă în această perioadă.

Este bine ca toţi cei care ţin post să se spovedească începând de la prima şi până la ultima săptămână din post, şi să nu se lase pe ultima perioadă. Copiii până la şapte ani se pot împărtăşi tot timpul, fără spovedanie, însă când au împlinit şapte ani, este bine să fie duşi la spovedanie, pentru că ştiu să deosebească deja binele de rău.

Preoții spun că postul nu înseamnă doar o abţinere de la anumite mâncăruri, ci şi de la a gândi, a spune şi a face rău. Postul e o perioadă şi de împăcare cu cei pe care i-am necăjit sau supărat, deoarece primirea împărtăşaniei este condiţionată de a fi împăcat cu aproapele tău.