În perioada 4-7 septembrie, Arhieparhia Greco-Catolică de Alba Iulia și Făgăraș a găzduit cea de-a XV-a ediție a Întâlnirii Naționale a Tineretului Catolic INTC / OKIT Ifjúsági Találkozó, eveniment care a strâns, la Cheile Grădiștei (județul Brașov), peste o mie de tineri credincioși din întreaga țară.

 

La această ediție a INTC, eveniment care suscită un interes tot mai mare de la an la an printre tinerii catolici din țara noastră, a luat parte și un grup al Episcopiei Greco-Catolice de Oradea (coordonat de Biroul Pastoral Eparhial pentru Laici), în componența căruia s-au aflat și tineri din cadrul Oratoriului „Colț de Rai” de pe lângă Protopopiatul Greco-Catolic Beiuș/Parohia Greco-Catolică Beius „Sfinții Trei Ierarhi”, deplasarea delegației beiușene fiind sprijinită și de Asociația Ave Miriam.

Detalii despre programul INTC 2024 ne furnizează chiar pagina oficială de Facebook a evenimentului, acestea fiind grăitoare pentru organizarea ireproșabilă și atractivă a întâlnirii tinerilor catolici din România:

„Fiecare zi de la INTC 2024 a început cu rugăciunea de dimineață, care a fost urmată de Sfânta Liturghie, celebrată în ritul latin, în limbile română și maghiară, precum și în ritul bizantin. Prima parte a fiecărei zile a continuat cu câte o cateheză plină de inspirație susținută de Don Riccardo Pincerato, directorul Biroului pentru Pastorația Tinerilor din cadrul Conferinței Episcopale Italiene și s-a încheiat cu sesiunea «Episcopii ascultă tinerii», în cadrul căreia episcopii catolici din România, de ambele rituri, au răspuns întrebărilor adresate de tineri, oferindu-le perspective profunde asupra credinței și vieții bisericești.

În după-amiezile petrecute la INTC 2024, tinerii au avut posibilitatea să participe le cele 18 ateliere alternative propuse de organizatori, care au conținut activități spirituale, culturale, educative, muzicale și sportive. 

În fiecare seară, tinerii au stat de vorbă cu personalități ale vieții publice din România, în cadrul unor sesiuni interactive și atractive. Prof. univ. dr. Daniel David, rectorul Universității «Babeș-Bolyai» din Cluj-Napoca, a dialogat cu tinerii pe tema provocărilor etice, psihologice și educative aduse de inteligența artificială, în timp ce frații Tibi și Alin Ușeriu au avut o înâlnire captivantă cu participanții, în cadrul căreia au împărtășit experiențele personale despre depășirea limitelor.

La finalul fiecărei zile, după rugăciunea de seară, de la scena principală, tinerii s-au bucurat de concertele propuse de organizatori, susținute de grupurile creștine Band INTC, Three O, Anima și Suflet Tânăr. Invitatul surpriză al ediției din acest an, Padre Guilherme, Preotul DJ care a mixat, în 2023, la Întâlnirea Mondială a Tineretul Catolic, de la Lisabona, a adus cu sine energia și entuziasmul care l-au făcut cunoscut în întreaga lume și le-a încărcat tinerilor sufletele de bucurie și de credință, prin experiența de neuitat pe care a oferit-o”.

Impresionat plăcut de modul cum s-a desfășurat ediția 2024 a INTC, pr. dr. Zorel Zima, protopop greco-catolic de Beiuș, a declarat următoarele:

„Episcopii noștri – printre care și Presfinția sa Virgil Bercea – au participat la toate momentele, de dimineața până seara, arătându-și apropierea și prețuirea față de tineri.

Au fost zile pline de har, în care tineri greco- și romano-catolici din întreaga Românie s-au retras în liniștea și frumusețea munților pentru a-L întâlni pe Domnul.

În rugăciunile de dimineață și seară, în cadrul Sfintei Liturghii, în dialogul de cateheză, în discursurile motivaționale, prin notele armonioase și vioaie ale cântecelor religioase din cadrul concertelor, pe parcursul atelierelor tematice și al jocurilor propuse, participanții au simțit apropierea fie directă a lui Dumnezeu în sufletele lor, fie indirectă prin semenii din jurul lor: tineri, episcopi, preoți, călugări și călugărițe, profesori de religie”.

Validarea celei de-a XV-a ediții a Întâlnirii Naționale a Tineretului Catolic a venit chiar din partea Sfântului Părinte Papa Francisc, care, în mesajul de salut a subliniat următoarele:

„Dragi tineri,

Vă salut cu afecțiune cu ocazia celei de-a XV-a ediții a Întâlnirii Naționale a Tineretului Catolic de la Cheile Grădiștei. Este o mare bucurie să știu că sunteți reuniți pentru a trăi momente de rugăciune, fraternitate și reflecție asupra credinței noastre comune.

Într-o lume debusolată și lipsită de speranță, sunteți chemați să fiți lumina lumii și sarea pământului (cf. Mt.  5, 3-16). Speranța creștină nu este un simplu optimism, ci o certitudine bazată pe fidelitatea lui Dumnezeu față de noi. Isus Cristos, Cel Înviat, este speranța noastră! Cu El, totul este posibil, așa cum reamintește și motto-ul ales, «Cei care speră în Domnul merg fără  să obosească!» (cf. Is. 40, 31).

Mărturisiți-vă credința cu curaj și bucurie. Nu vă temeți să fiti creștini autentici, atât în viața de zi cu zi, cât și pe rețelele de socializare. Folosiți aceste platforme puternice pentru a răspândi mesajul de iubire, pace și speranță al Evangheliei. Deveniți influencerii credinței, aducând lumina lui Cristos în spațiile virtuale unde mulți tineri caută răspunsuri, modele și sens pentru viața lor.

Fiți puternici în credință, îndrăzneți în speranță și neobosiți în caritate. Mergeți înainte cu încredere și continuați să fiți martori ai bucuriei și speranței creștine! Amintiți-vă că nu sunteți singuri în acest drum. Biserica este cu voi, vă susține și vă însoțește. Și eu personal mă rog pentru voi și vă binecuvântez din inimă. În final, vă cer să nu uitați să vă rugați pentru mine”.

Întâlnirea tineretului catolic s-a încheiat sâmbătă, 7 septembrie, odată cu predarea solemnă a Crucii INTC către Arhiepiscopia Romano-Catolică de Bucureşti, organizatoarea ediției cu numărul XVI a acestui eveniment cu un profund impact spiritual printre timerii din țara noastră.