„Dreapta ta, Doamne, s-a glorificat prin putere” (Ex 15,6). Acesta este motto-ul din acest an al Săptămânii de rugăciune pentru unitatea creștinilor. Evenimentul a debutat sâmbătă, 20 ianuarie 2018, de la ora 17.00, ocazie cu care grupurile de tineri care aparțin de cultele creștine din oraș s-au întâlnit pentru rugăciune la Catedrala Romano-Catolică din Oradea.

Programul a continuat duminică, 21 ianuarie, de la ora 17.00, când episcopii și conducătorii cultelor creștine din oraș se vor ruga pentru unitatea creștinilor în Catedrala Romano-Catolică din Oradea, pentru ca rugăciunea lui Cristos să se împlinească: „Toți să fie una, după cum tu, Tată, ești în mine și eu în tine, ca și ei să fie una în noi, pentru ca lumea să creadă că tu m-ai trimis.” (In 17,21). La această rugăciune sunt invitați și așteptați toți cei care consideră importantă promovarea unității între cultele creștine, astfel încât Creștinismul să devină cu adevărat un semn al unității pentru întreaga lume.

Săptămâna de rugăciune pentru unitatea creștinilor va continua în perioada 22-29 ianuarie, după următorul program: luni, 22 ianuarie, de la ora 18.00, la Biserica Reformată Rit, Bulevardul Ştefan cel Mare nr.6; marți, 23 ianuarie, de la ora 18.00, la Biserica Unitariană, strada Nicolae Jiga nr.72; miercuri, 24 ianuarie, de la ora 18.00, la Biserica Evanghelică-Lutherană, strada Tudor Vladimirescu nr.26; joi, 25 ianuarie, de la ora ora 18.00, la Biserica Penticostală „Tabor”, strada Meiului nr.4; vineri, 26 ianuarie, de la ora 18.00, la Sinagoga Evreilor Mesianici, strada Sucevei nr. 23; sâmbătă, 27 ianuarie, de la ora 17.00, la Catedrala Ortodoxă „Adormirea Maicii Domnului” (Biserica cu Lună), Piața Unirii nr.2; duminică, 28 ianuarie, de la ora 18.00, la Catedrala Greco-Catolică „Sfântul Nicolae”, strada Iuliu Maniu nr.1, luni, 29 ianuarie, ora 18.00, la Biserica Penticostală „Betania”, strada Doina nr. 19.

„În acest an, prima seară a evenimentului va fi cea de rugăciune a tinerilor. Gazdă va fi Biserica Romano-Catolică. După un program adecvat acestei vârste, tinerii vor fi invitaţi la o recepţie. În acest fel, aceştia vor putea să se cunoască mai bine şi să petreacă un timp plăcut împreună, într-o adevărată comuniune”, spune Laura Ologu, consilier culte - Biroul Pastoral al Episcopiei Greco-Catolice de Oradea.

„Cultele din Oradea se străduiesc să facă paşi înainte în colaborarea dintre ele. Anul trecut, pe lângă colaborarea legată de protejarea familiei şi lupta contra avorturilor, s-a demarat proiectul legat de colecta comună. Cutia albă a trecut pe la fiecare biserică gazda, după care, în prezenţa presei, a avut loc deschiderea acesteia, numărarea banilor adunaţi şi înmânarea acestora către entitatea vizată. De asemenea, a avut loc şi o tragere la sorţi, prin care s-a stabilit că în 2018 Biserica Reformată va fi cea care stabileşte destinaţia banilor din noua colectă. Concret, banii adunaţi în 2018 vor ajuta elevii defavorizaţi ai Liceului Teologic Reformat Lorantffy Zsuzsanna să-şi poată urma cursurile”, menționează Laura Ologu.