În cadrul evenimentului Ziua Porţilor Deschise, la Biblioteca Județeană „Gheorghe Şincai”, a avut loc ieri vernisajul expoziţiei „Te Slăvim Doamne”.

Expoziţia, care cuprinde aproximativ 30 de icoane pe sticlă pictate în stil bizantin de elevi din satele judeţului Bihor, este organizată de Asociaţia Femeilor Ortodoxe Române din Episcopia Oradiei (AFOREO), în parteneriat cu Parohia Jaca din Ungaria.

Ligia Mirișan, directoarea Bibliotecii Județene, a deschis manifestarea culturală, în calitate de gazdă, după care au luat cuvântul Viorica Cherteș, președinta Asociaţiei, părintele Cosmin Pop, din Jaca, cel care i-a inițiat pe copii în tainele picturii bizantine, și asist. univ. dr. Anca Popescu, care a prezentat lucrările copiilor, lăudând această inițiativă binevenită. La manifestare au fost prezenți și preoții: Călin Ioniță, de la Parohia Aleșd, Daniel Florin Gherman, de la Vârciorog, și Teodor Bogdan, de la Călățea. Domniile lor au avut numai cuvinte de laudă atât la adresa copiilor, care au dovedit un real talent în realizarea icoanelor, cât și la adresa organizatorilor taberei. Picturile au fost realizate în cadrul taberei de vară pe care Asociaţia a organizat-o în parteneriat cu Parohia Ortodoxă Jaca. Părintele Cosmin Pop este singurul preot din Ungaria care organizează tabere de picturi de icoane bizantine, și a fost o mare bucurie ca, în acest an, să-i aibă ca oaspeți și „elevi” pe copiii din România. Icoanele expuse la bibliotecă aparțin următorilor copii: Bianca Ioniță din Aleșd, Tudor Bogdan, din Călățea, Denisa Filip, din Aleșd, Anastasia Gherman, din Vârciorog, Denis Bojte, din Valea lui Mihai, Daiana Marușca, din Aleșd, Adrian Corodi, din Șimian, Cristian Toșe, din Aleșd și Bogdan Șandor, din Oradea. Unii dintre expozanți, prezenți la vernisaj alături de părinții lor, au împărtășit celor prezenți impresiile lor despre tabără. Manifestarea s-a încheiat cu o mică agapă oferită de organizatori. Expoziția de icoane rămâne deschisă până în 15 decembrie, putând fi vizitată după programul de funcționare al Bibliotecii Județene.

Primii vizitatori ai expoziției au fost elevii doamnei profesor Stela Tăut, de la Școala „Nicolae Bălcescu” Oradea.