Episcopul greco-catolic de Oradea, Virgil Bercea, a spălat ieri picioarele a 12 bărbaţi, rememorând, astfel, gestul smerit al lui Iisus de acum 2000 de ani. Credincioşii, prezenţi în număr mare în Catedrala „Sfântul Nicolae", au asistat, cu deosebită emoţie, la acest eveniment, la care au participat şi 17 preoţi din oraşul spaniol Calahorra, împreună cu părintele Claudiu Sferle. Răspunsurile la Sfânta Liturghie şi cântările din cadrul acesteia au fost date de Corul Seminarului Teologic Greco-Catolic, condus de prof. dr. Radu Mureşan.

Credincioşii greco-catolici au asistat ieri, în Catedrala "Sfântul Nicolae", la un moment deosebit de emoţionant care, an de an, îi aduce împreună în Joia Mare din Săptămâna Patimilor: sfânta şi dumnezeiasca spălare a picioarelor. Preasfinţitul Virgil Bercea, episcopul greco-catolic de Oradea, a spălat, a şters cu ştergarul cu care a fost încins şi a sărutat picioarele a 12 bărbaţi, şase preoţi din oraşul spaniol Calahorra şi şase seminarişti orădeni, care i-au reprezentat pe cei 12 apostoli ai lui Iisus. Sfântul Apostol Petru a fost reprezentat, cu acest prilej, de Valentin Ilea, student în anul III la Seminarul Teologic Greco-Catolic Oradea. „Preasfinţitul Virgil a rememorat gestul smerit făcut de Iisus, acum 2000 de ani. E o umilinţă pe care am simţit-o şi eu ca seminarist... Să fiu spălat de Preasfinţitul Virgil a fost o onoare şi o emoţie deosebită, e ceva special, care se poate întâmpla o dată în viaţă", ne-a declarat tânărul Valentin Ilea. La sfârşitul acestui ritual, Preasfinţitul Virgil s-a adresat credincioşilor prezenţi, cu următoarele cuvinte: „Dacă ne recunoaştem fiecare dintre noi păcatele, în aceste zile avem posibilitatea să ne îndreptăm, să-L urmăm pe Mântuitorul pe drumul Crucii, să fim cu El, acolo, pe Cruce, convinşi fiind că dincolo de această încercare este viaţa. Fiţi cu sufletul mare, pentru că mergem pe drumul cel bun!".

Episcopul a sfinţit apoi Paştile pe care credincioşii le vor primi în Sfânta Noapte de Înviere şi le-a urat tuturor celor prezenţi haruri şi binecuvântări de la Dumnezeu.