Ieri, de la ora 9.30, Preasfinţitul Părinte Sofronie Drincec, episcopul ortodox al Oradiei, a fost prezent la Biserica Albastră, înconjurat de consilieri eparhiali şi arhidiaconi ai Episcopiei de Oradea, care au slujit în sobor alături de părintele protopop Lucian Roşu din Torino, Italia, şi preoţii Bisericii Albastre, pr. paroh Viorel Samaşca-Nemeş, părintele Adrian Popovici şi părintele Gheorghe Nemeş, în calitate de sărbătorit la cei 70 de ani.

Preasfinţitul Părinte Sofronie a ţinut cuvântul de învăţătură legat de Evanghelia zilei (a celor 10 leproşi), mesajul episcopului fiind acela că lepra de acum 2.000 de ani este păcatul vremurilor noastre de care nu putem scăpa decât prin Taina Sfintei Spovedanii şi a Sfintei Împărtăşanii. După terminarea Sfintei Liturghii, ierarhul a oferit un cadou magistral, Icoana Învierii Mântuitorului nostru Iisus Hristos, familiei sărbătoritului. Icoana a fost ţinută în braţe de către părintele Gheorghe Nemeş şi preoteasa Paulina Nemeş. În acest timp, zeci de credincioşi şi credincioase, din numărul impresionant de oameni prezenţi, au venit cu frumoase buchete de flori şi aranjamente florale, pe care le-au oferit sărbătoritului. "Fiind Duminica Recunoştinţei, după cuvântul Sfintei Evanghelii din Duminica a 29-a după Rusalii, am căutat să fiu cu recunoştinţă pentru Întâistătătorul Eparhiei de Oradea, pentru faptul că a răspuns invitaţiei noastre de a fi prezent la aniversarea celor 70 de ani. A fost un moment de mare emoţie, până la lacrimi, întrucât mi-a vorbit frumos despre mama care m-a adus în lume, dar n-a apucat să mă vadă preot pentru că a decedat când aveam doar 19 ani. În vremuri comuniste, ateiste, mama îşi dorea cu orice preţ să îmbrac haina preoţească", a spus, cu emoţie în glas, părintele Gheorghe Nemeş. La final, lumea a venit să primească binecuvântarea Preasfinţitului, s-a cântat de mai multe ori "Mulţi Ani trăiască!", iar episcopul a cântat în limba greacă „Doamne miluieşte!", de mai multe ori, spre bucuria credincioşilor prezenţi care abia au intrat în noul an. "Am dorit să-mi sărbătoresc în ajun ziua de naştere, pentru că astăzi este Ziua bucuriei, a Învierii, iar oamenii, fiind liberi, au putut participa în număr mare la Sfânta Liturghie, astfel că biserica a fost neîncăpătoare", ne-a declarat părintele Gheorghe Nemeş.

După sărbătoare, la ieşirea din biserică, în glas de clopot şi cu urarea de "La Mulţi Ani!" pentru cel sărbătorit, credincioşii s-au retras la trapeza bisericii, unde Consiliul Parohial şi femeile din Comitetul Parohial şi cel Social al Sfântului Mare Mc. Gheorghe le-au oferit acestora bucatele tradiţionale la aniversare.