Preacucernici confraţi în preoţie,
Fraţi şi surori în Cristos !

"Nu vă fie teamă, căci, iată, vă aduc o veste bună, de mare bucurie pentru întregul popor: în oraşul lui David vi s-a născut astăzi Mântuitorul; el este Cristos Domnul". (Lc. 2, 10-11)


A vorbi în zilele noastre despre vestea cea bună a Sfântului Crăciun pare să devină un lucru tot mai dificil. Privind în lumea în care trăim şi trecând în revistă evenimentele care se derulează cu tot mai mare repeziciune, multe dintre ele având un impact direct şi asupra prezentului şi viitorului nostru, vom da dreptate poetului, care afirmă: "lumea este tristă şi disperată". Apăsaţi de o astfel de constatare, mulţi îşi pun întrebarea: Care este atitudinea Creatorului faţă de această evoluţie a lucrurilor? Ce poate răspunde Dumnezeu la realităţile triste şi deseori apăsătoare ale acestei lumi?

Răspunsul la aceste întrebări este formulat tocmai în Sărbătoarea Sfântului Crăciun. Este un răspuns scurt pe care Dumnezeu ni-l oferă într-un mod autentic, chiar neaşteptat pentru noi. Dumnezeu nu spune nimic. El nu promite, nu vorbeşte, ci acţionează. El coboară în această lume, pentru ca noi să nu mai fim singuri, ci să-i simţim căldura şi să-i vedem lumina. Acesta este mesajul Sfântului Crăciun. Dumnezeu nu promite doar, ci coboară în mijlocul nostru. Prin Întruparea Sa, Fiul lui Dumnezeu păşeşte în istoria noastră pentru ca să ne însoţească şi să ne călăuzească pe calea împlinirii şi a desăvârşirii. Prin această apropiere a Sa faţă de om, prin ieslea de la Betlehem, prin steaua care revarsă lumina deschizătoare de drum, Dumnezeu deschide calea salvării noastre.

Isus Cristos s-a născut, aşadar, pentru a porni transformarea noastră şi a întregii omeniri, pentru a ne mântui. De aceea îşi întinde mâinile către noi, ca să ne ofere putere. El nu vorbeşte. Dar vrea să pătrundă în viaţa noastră. Aşteaptă să găsim calea adevărată şi să pornim către El.

Maria, mama Pruncului, Iosif şi apariţia surprinzătoare a păstorilor, dar şi călătoria statornică a magilor ne arată cât de felurite pot fi căile ce duc spre Mântuitor. Ei toţi ajung să se întâlnească la Pruncul Dumnezeiesc şi să se împărtăşească din bucuria naşterii Sale. Viaţa lor primeşte un nou sens şi lumina din Betlehem îi călăuzeşte spre o nouă perspectivă. Perspectiva iubirii şi a păcii ca dar Dumnezeiesc, vestit de îngeri în noaptea cea sfântă.

Cu toţii sărbătorim Crăciunul. Dumnezeu a renunţat la orice reţinere şi a venit între noi. Să ne deschidem inimile în faţa Lui, să căutăm drumul spre Betlehem, pentru ca şi în viaţa noastră şi prin ea să se facă auzită vestea cea bună a Naşterii Mântuitorului.

Cu aceste gânduri doresc tuturor un Crăciun Binecuvântat de Dumnezeu.
Oradea, 2009