Sânzienele sunt sărbătorite pe 24 iunie, ziua în care se face pomenirea naşterii Sfântului Ioan Botezătorul, iar sărbătoarea mai este numită în popor şi Drăgaica. În calendarul popular, ziua de 24 iunie este cunoscută şi sub denumirea de "Cap de vară", pentru că acum soarele ajunge la apogeu.

Potrivit tradiţiei, în noaptea de 23 spre 24 iunie, Sânzienele plutesc în aer sau umblă pe pământ, cântă şi dansează, împart rod holdelor, umplu de fecunditate femeile căsătorite, înmulţesc animalele şi păsările, umplu de leac şi miros florile, tămăduiesc bolnavii şi apără semănăturile de grindină. În trecut, fetele îşi împleteau cununi din flori de sânziene şi le aruncau peste casă, iar dacă aceastea se agăţau de horn era semn de măritiş. De asemenea, tinerele îşi puneau flori sub pernă noaptea pentru a-şi visa ursitul. Numele de Sânziene desemnează, pe de o parte, zânele bune, dar şi florile galbene ce înfloresc în preajma zilei de 24 iunie. Aceste zâne pot fi aducătoare de rele cu oamenii care lucrează în 24 iunie. Florile galbene din familia Rubiaceae considerate a fi plante de leac sunt denumite sânziene în Oltenia, Banat, Transilvania, Bucovina, Maramureş şi nordul Moldovei şi Drăgaică în Dobrogea, Moldova de sud şi centrală şi Muntenia.

Naşterea Sf. Ioan Botezătorul

De Sânziene, creştinii ortodocşi aniversează şi Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul. Sfântul Ioan Botezătorul s-a născut în cetatea Orini, în familia preotului Zaharia. Elisabeta, mama sa, era descendentă a seminţiei lui Aaron. Naşterea proorocului Ioan s-a petrecut cu şase luni înaintea naşterii lui Iisus. Naşterea sa a fost vestită de către îngerul Gavriil lui Zaharia, în timp ce acesta slujea la templu. Pentru că nu va da crezare celor vestite de îngerul Gavriil, Zaharia va rămâne mut până la punerea numelui fiului său. Există o lungă perioadă din viaţa Sfântului Ioan Botezătorul despre care nu sunt informaţii. Se ştie doar că s-a retras în pustiu până când a primit poruncă să predice. Rolul lui Ioan a fost de a pregăti poporul pentru venirea lui Hristos şi de a-L descoperi lumii ca Mesia şi Fiul lui Dumnezeu. Numele de Ioan este iudaic - "Iohanan" prescurtare din Iehohanan şi înseamnă "Dumnezeu s-a milostivit".