Celebrările din Săptămâna Mare și la Solemnitatea Învierii Domnului se vor oficia în absenţa credincioşilor.

Secretariatul Episcopiei Romano-Catolice de Oradea a trimis vineri, 3 aprilie, un comunicat de presă referitor la oficierea serviciului divin cu ocazia Săptămânii Mari și a Paştelui Catolic 2020.

Astfel, având în vedere condițiile speciale impuse în epidemia provocată de răspândirea noului virus, urmărind reglementările civile în vigoare și aplicând cele comunicate de Congregația pentru Cultul Divin și Disciplina Sacramentelor din Vatican, în perioada sărbătorilor pascale catolice ( 5 aprilie, Duminica Floriilor – 16 aprilie, Lunia Sfintelor Paști), în raza de competență a Episcopiei Romano-Catolice de Oradea, se vor aplica următoarele măsuri: celebrările din Săptămâna Mare și la Solemnitatea Învierii Domnului se vor oficia în biserica închisă, fără participarea poporului. Alături de preotul celebrant, în măsura posibilităților și cu respectarea normelor comunicate de autoritățile civile, la celebrare vor fi prezenți cantorul și sacristanul; pe întreg teritoriul diecezei romano-catolice de Oradea celebrările din Săptămâna Mare vor avea loc la aceeași oră: Joia Mare - ora 18.00, Vinerea Mare, de la ora 15.00, Calea Sfintei Cruci, iar seara, la ora 18.00, celebrarea liturgică de Vinerea Mare, Sâmbăta Mare, de la ora 20.00, Vigilia Pascală, Duminica Sfintelor Paști, de la ora 11.00, Lunia Sfintelor Paști, de la ora 11.00.

Aceste ore vor fi comunicate credincioșilor, pentru ca și ei să se poată alătura celebrării prin rugăciune în locuințele lor.

În celebrările religioase se vor respecta toate cele prevăzute în decretul amintitei congregații, după cum urmează: în joia mare nu se va face ritualul spălării picioarelor, Sfântul Sacrament se păstrează în tabernacol; în Vinerea Mare adorarea Sfintei Cruci se face în mod simplificat, crucea fiind sărutată doar de preotul celebrant; în Vigilia Pascală nu se sfințește focul și nu se binecuvântează apa).

Totodată, reprezentanţii Episcopiei Romano-Catolice de Oradea anunţă că sfințirea uleiurilor din Joia Mare se va oficia de către episcop în catedrala episcopală, dar fără preoți și fără credincioşi.

În timpul celebrărilor liturgice din această perioadă, respectând normele liturgice și obiceiul locului, se vor acţiona clopotele, prin aceasta semnalând credincioșilor că în biserică preotul celebrează pentru ei. Acolo unde este posibil, preoții trebuie să asigure transmiterea live a celebrărilor liturgice, astfel încât și credincioșii să poată participa la aceste momente liturgice.

Programul celebrărilor transmise prin centrul episcopal împreună cu recomandările actuale se pot consulta la www.varad.org.