Într-o perioadă marcată din ce în ce mai mult de criza medicală cu consecințe sociale, provocată de pandemia cu noul coronavirus (Covid-19), Patriarhia Română îi îndeamnă pe ierarhi și pe preoți să intensifice unirea rugăciunii cu fapta bună, manifestată prin acțiuni sociale concrete.

Intensificarea implicării sociale a Bisericii reflectă, în aceste zile, și prețuirea deosebită față de toți cei care, în frunte cu medicii, lucrează în spitale și în alte așezăminte medicale.

Răspunzând chemării Patriarhiei Române, centrele eparhiale, protoieriile, parohiile și mănăstirile s-au implicat social-filantropic și au raportat, până în prezent, un ajutor financiar și material în cuantum de 4.105.002 lei.

La acest sprijin social-filantropic în derulare se adaugă donația Preafericitului Părinte Patriarh Daniel în valoare de 10.000 lei din salariul personal, depusă în contul platformei „Ajută cu bucurie” (ajutacubucurie.ro), cu scopul achiziționării de materiale de protecție pentru voluntarii activi în acest proiect sprijinit de Patriarhia Română și de Federația „Filantropia”.

„Este binevenită orice donaţie, mică sau mare, pentru a-i ajuta pe toţi cei greu încercați de efectele acestei epidemii să depășească mai ușor momentele grele prin care trec”, menționează un comunicat al Biroului de Presă al Patriarhiei Române.

Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei oferă alimente, masă caldă și cumpărături pentru 120 de beneficiari permanenți care sunt asistați social în centrele organizațiilor bisericești. De asemenea, oferă alimente și sprijin pentru cei vulnerabili și izolați, în cooperare cu autoritățile locale (telefon pentru cei care vor să doneze alimente: 0744.647.825; telefon pentru cei care au nevoie de ajutor: 0800.410.430).