Ieri, la Catedrala "Sfântul Nicolae", din Oradea, a avut loc prima sfântă spovadă şi împărtăşanie solemnă pentru 30 de copii greco-catolici. Potrivit părintelui Ovidiu Duma, parohul Catedralei, prima Sfântă împărtăşanie este doar începutul unui drum spiritual care a fost deschis prin Botez, dar acum copiii îl încep conştient şi au nevoie de sprijin, de încurajare, dar şi de un exemplu personal.

Cei 30 de copii sunt din Oradea, mulţi dintre ei fiind elevi ai Liceului Teologic Greco-Catolic "Iuliu Maniu" din Oradea, dar şi copii ai parohiei Catedralei "Sfântul Nicolae" din Oradea. Sfânta Liturghie a fost oficiată de părintele Ovidiu Duma, parohul Catedralei, înconjurat de un sobor de preoţi. "După vârsta de 7-8 ani, copiii încep să conştientizeze păcatul, să ştie ce este bine şi ce este rău, de aceea, în acest context, se face această pregătire pentru ca ei să se poată împărtăşi", ne-a declarat părintele Ovidiu Duma, menţionând că în fiecare an are loc în biserică acest eveniment important din viaţa copiilor, fiind organizat înainte de Înălţarea Domnului şi de Rusalii. La acest moment emoţionant au participat zeci de părinţi, bunici, rude, dar şi profesori ai micuţilor care au primit ieri prima împărtăşanie.


Potrivit tradiţiei Bisericii Greco-Catolice, încă dinainte de 1948, copiii botezaţi în cadrul acestui cult primesc prima împărtăşanie în jurul vârstei de 10-12 ani, după o pregătire spirituală anterioară.