Biserica Catolică din România şi Comisia Episcopatelor Comunităţii Europene (COMECE) au întâmpinat, recent, intrarea în vigoare a Tratatului de la Lisabona, care introduce în dreptul primar al Uniunii Europene articolul nr. 17 de o deosebită importanţă pentru biserici.

Episcopul greco-catolic de Oradea, PS Sa Virgil Bercea, reprezentantul Conferinţei Episcopilor din România (CER) în cadrul COMECE, a afirmat cu acest prilej că, prin Articolul 17, Uniunea Europeană recunoaşte identitatea şi contribuţia specifică a Bisericilor şi că de aici se poate porni un dialog. COMECE este optimistă în acest sens, datorită dialogului practicat deja cu instituţiile Uniunii Europene, un dialog care de acum se poate intensifica. Ierarhul a mai menţionat că Biserica Catolică din România, respectiv Biserica Ortodoxă şi celelalte Biserici, conform Tratatului, au dreptul de a intra în acest dialog deschis, transparent şi constant cu instituţiile Uniunii Europene. "Este foarte important ca Bisericile să găsească modalităţi de dialog, pentru ca valorile evanghelice să fie purtate de către parlamentarii români, şi nu numai, în instanţele Uniunii Europene", a adăugat episcopul.

Preasfinţitul Virgil Bercea îi reprezintă pe episcopii catolici din România în cadrul COMECE din 2005: mai întâi ca observator, iar din 2007, ca membru de drept.