Asociația „Sfântul Nicolae - ocrotitorul săracilor” a fost sâmbătă, 10 februarie 2018, gazda unui eveniment emoționant, fără precedent în istoria entităților salontane nonprofit cu activități social-umanitare și educaționale.

Dorina Mariana Marian, președinta asociației, a adunat laolaltă, în inima comunității ortodoxe din Salonta, numeroși copii, părinți, profesori și directori de instituții școlare, medici, preoți, reprezentanți ai autorităților locale și județene, reprezentanți ai Consulatului Onorific al Republicii Slovace la Salonta, actuali și foști senatori și deputați bihoreni din Parlamentul României, oameni de cultură și oameni de afaceri. Cu toții au primit Sfânta binecuvântare a Prea Sfințitului dr. Sofronie Drincec episcopul Oradiei.

„Fiecare act caritabil este o treaptă către Cer” - este axioma filosofică care a însoțit invitația formulată de bordul Asociației „Sfântul Nicolae - ocrotitorul săracilor” coordonat de Dorina Mariana Marian în calitate de președinte și de Nicoleta Felicia Secară, vicepreședinte. Au răspuns chemării la Slujba de sfințire, prilejuită de inaugurarea Centrului de zi „Doris” al Asociației „Sfântul Nicolae - ocrotitorul săracilor”, toți prietenii copiilor proveniți din familii sărace, indiferent de religie și naționalitate, ai vârstnicilor lipsiți de resurse materiale.

Slujba de sfințire a așezământului social, umanitar și educațional a fost oficiată de Prea Sfințitul dr. Sofronie Drincec, episcopul Oradiei, alături de un sobor de preoți ortodocși.

Cu sediul în Salonta, pe strada Șarcadului nr. 1, Centrul de zi „Doris” al Asociației „Sfântul Nicolae - ocrotitorul săracilor” susține diverse programe gratuite la care s-au înscris peste o sută de copii și adolescenți. Astfel, sub îndrumarea prof. Andrea-Anna Mados au început, în zilele de miercuri, între orele 17:00-19:00, cursurile gratuite de limba germană. Tot prin cursuri gratuite, elevii pot opta pentru aprofundarea cunoștințelor de limba română, sub coordonarea prof. Ramona Buz și prof. Mihaela Zgimbe. În cadrul asociației, sub îndrumarea psihologului Monica Lerinț, vor fi oferite gratuit programe de consiliere, evaluare și îndrumare. În calitate de preot paroh iconom-stavrofor și șef de centru al asociației, părintele Nicolae Marian de la Biserica Ortodoxă „Înălțarea Domnului” va organiza cursuri gratuite de morală, conduită și consiliere creștină a copiilor și a tinerelor familii din Salonta, iar prin grija asistentului social Cristian Nicușor Țig sunt pregătite noi programe de asistență social-umanitară pentru copiii și vârstnicii cu probleme speciale sau aflați în situații de criză materială. Începând cu luna martie, cu sprijinul unor medici specialiști inimoși, asociația va oferi prin Centrul de zi „Doris” consultații medicale gratuite de medicină internă și ecografie, EKG, teste de diabet și de tensiune gratuite, de două ori pe lună. Potrivit președintei asociației, Dorina Mariana Marian, următorul proiect major îl reprezintă construirea unei cantine sociale în curtea Centrului de zi „Doris” al Asociației „Sfântul Nicolae - ocrotitorul săracilor”.