Ca în fiecare an, în ziua de cinstire a Sfântului Prooroc Ilie - 20 iulie - la Schitul din satul de vacanță Vârtop, dependent de Mănăstirea Izbuc va fi mare sărbătoare, dar și un eveniment care va rămâne în istoricul acestui sfânt așezământ.

Programul va începe dimineață, la ora 08.00, cu sfințirea apei, Sfânta Liturghie, Taina Sfântului Maslu, rugăciuni de dezlegare, precum și alte rugăciuni.

Apoi se va oficia sfințirea celor trei clopote confecționate la Turnătoria de clopote Blotor. Sfintele slujbe vor fi săvârșite de Arhimandritul Mihail Tărău starețul Mănăstirii Izbuc împreună cu un mare sobor de sfințiți slujitori.

Schitul Vârtop dependent de Mănăstirea Izbuc, a fost înființat în anul 2010 cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Sofronie, episcopul Oradiei. Terenul a fost donat de Primăria comunei Câmpani. În 2011 s-a ridicat paraclisul de lemn de regretatul parinte Ioan Chira, Parohia Nucet. În data de 7 august 2011 a fost pusă piatra de temelie pentru biserica Schitului de către Ps. Sofronie. Construirea bisericii a început în anul 2022 sub păstorirea Părintelui Arhimandrit Mihail Tărău dimpreună cu obștea Mănăstirii Izbuc.

Mulțumiri tuturor ctitirilor, donatorilor, proprietarilor pensiunilor din Vârtop și Arieșeni, precum și oficialităților locale și centrale care în decursul acestor ani au ajutat la ctitorirea Schitului Vârtop.

Vă așteptăm cu drag să ne rugăm împreună la peste 1.000 metri altitudine, mai aproape de cer în Munții Apuseni, sâmbătă 20 iulie 2024. Sus să avem inimile!