Asociația Cei 40 de Mucenici Oradea, în colaborare cu Episcopia greco-catolică de Oradea, cu Episcopia romano-catolică de Oradea și cu reprezentanții altor culte religioase orădene, au organizat luni, 9 martie, de la ora 19.00, un moment de rugăciune pentru cei care au îndurat ororile temnițelor comuniste.

Evenimentul a fost găzduit, la această primă ediție, de către Sanctuarul Eparhial greco-catolic Maica Domnului din Parcul Olosig Oradea, acolo unde orădenii de la toate cultele s-au alăturat pentru o rugăciune comună, dar și pentru a realiza, în mod simbolic, o cruce din lumânări.

Slujba Parastasului a fot oficiată de către părintele Anton Cioba, rectorul Seminarului Teologic greco-catolic din Oradea, în prezența a doi ierarhi, Preasfinția Sa Virgil Bercea, episcopul greco-catolic de Oradea, și Excelența Sa László Böcskei, episcopul romano-catolic de Oradea. Au luat cuvântul Cristina Liana Pușcaș, vicepreședinta Asociației Cei 40 de Mucenici, și Alin Bădiceanu, coorganizatorul evenimentului.

Cristina Liana Pușcaș a declarat, în deschiderea evenimentului, următoarele: „Pe 9 martie, se prăznuiește Ziua celor 40 de Mucenici, soldați care au ales să-și apere credința cu prețul vieții lor, astfel refuzând să se închine idolilor, au fost aruncați în apele înghețate ale lacului din Sevastia. Și foștii deținuți politic care au îndurat chinurile temnițelor comuniste pot fi asemuiți acestor mucenici, sacrificându-și libertatea, tinerețea și chiar viața pentru idealul de dreptate, adevăr și credință în Dumnezeu. Pe 9 martie, îi comemorăm pe cei care au murit în închisorile Gulagului românesc, și aducem un omagiu celor care au suferit grele umilințe în beciurile Securității, în centrele de detenție, lagărele de muncă sau în deportare. Nu-i putem uita pe membrii familiilor acestora, care, la rândul lor, au îndurat grele încercări în libertate, au fost urmăriți, au fost dați afară din școli, nu și-au găsit un loc de muncă, deoarece un părinte nu avea „dosar sănătos”, pecetea detenției urmărindu-i toată viața”, a spus Cristina Pușcaș, menționând că acest eveniment este menit să-i aducă împreună pe toți reprezentanții cultelor orădene.

„Inițiem, în acest an, un eveniment care să-i aducă laolaltă pe toți reprezentanții cultelor orădene. Ne-am adunat azi, aici, să spunem o rugăciune comună, atât în limba română, cât și maghiară”, a conchis Cristina Pușcaș.

Eugen IVUȚ

Foto: Eugen IVUȚ