Aşadar, marţi a fost ziua în care Iisus a ţinut ultima predică în faţa mulţimii. Miercurea ne apropie deja de Sfintele Paşti prin pilda păcătoasei şi cea a lui Iuda.

Iisus s-a retras în Betania, unde şi-a petrecut toată ziua de miercuri. În timp ce era în casa lui Simon Leprosul, o femeie s-a apropiat de Iisus şi a turnat mir pe capul şi picioarele Domnului. Iuda, cel care avea să-L vândă, fiind avid după argint, a mustrat-o pe femeie, pentru că a risipit mirul care putea fi vândut, iar banii, împărţiţi săracilor. Iisus, însă, a răspuns: “Pe săraci îi aveţi pururea cu voi, dar pe Mine nu Mă aveţi pururea. Această femeie a turnat mir pe trupul Meu şi M-a pregătit pentru îngropare”. Între timp, fariseii şi cărturarii unelteau moartea lui Iisus, iar Iuda Iscarioteanul promite că-i va ajuta să-L dea în mâinile lor pentru 30 de arginţi.

Tradiţii populare

Există şi o serie de obiceiuri, păstrate din bătrâni. În Săptămâna Mare și, cu precădere în Miercurea Mare, se ţine post aspru și chiar negru, mai ales dacă nu ai reuşit să faci asta până acum. Se face curăţenie exemplară în casă, se cumpără haine noi, se prepară anumite bucate pentru Paşti și se pregătesc ouăle care urmează a fi încondeiate în Joia Mare.