Duminică, a fost oficiată slujba de sfinţire a Bisericii din Sarcău, evenimentul având loc odată cu finalizarea lucrărilor de reabilitare a lăcaşului de cult greco-catolic. La Sfânta Liturghie au participat, alături de membrii comunităţii, şi reprezentanţi ai autorităţilor locale şi importante feţe bisericeşti din clerul greco-catolic, precum părintele protopop de Marghita, Zorel Miclăuş, şi preoţi din acelaşi protopopiat. Slujba a fost oficiată de părintele paroh Gabriel Şcuta, împreună cu Preasfinţitul Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea.

 

În cuvântul său de învăţătură, referindu-se la evanghelia zilei, Preasfinţitul Virgil a spus: "Dumnezeu a dorit ca în ţara sfântă să ajungă nu oameni care au fost sclavi, ci o altă generaţie de oameni liberi. Sclavia este una a păcatului. Noi suntem noul popor al lui Dumnezeu. Domnul ne doreşte liberi. Când intrăm în casa Domnului, trebuie să intrăm liberi de orice păcat. Este mare lucru ca atunci când intrăm în biserică să ne considerăm fii ai acesteia." Referindu-se la sfinţirea lăcaşului de cult, Preasfinţia sa a continuat: "Mă bucur că biserica a fost înfrumuseţată. Bunul Dumnezeu să vă răsplătească însutit pentru ceea ce aţi făcut." La rândul său, părintele paroh Gabriel Şcuta a mulţumit Bunului Dumnezeu şi tuturor celor care au contribuit la finalizarea lucrărilor. La finalul Sfintei Liturghii, Preasfinţitul Virgil a acordat părintelui Gabriel Şcuta crucea eparhială pentru meritele deosebite pe care le-a avut în dezvoltarea comunităţii greco-catolice din Sarcău şi mai ales pentru implicarea în repararea lăcaşului de cult. Prima biserică din Sarcău a fost construită din pământ şi acoperită cu şindrilă în anul 1828. Actualul lăcaş de cult a fost construit în perioada 1933- 1938 de către părintele Miclăuş Gheorghe. Lucrările de reabilitare au constat în tencuirea exterioară şi interioară, repararea acoperişului, precum şi schimbarea iconostasului.


Localitatea Sarcău este renumită pentru aşa-numita "proclamaţie de la Sarcău" a preotului şi revoluţionarului greco-catolic Ioan Munteanu, care a participat activ la Revoluţia de la 1848. De altfel, anul trecut s-au împlinit 200 de ani de la naşterea preotului Ioan Munteanu, prilej cu care a fost organizat un simpozion. La finalul slujbei, participanţii au fost invitaţi la o mică agapă frăţească.