Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a decis să permită oficierea de slujbe și în interiorul bisericilor. Patriarhia Română a reacționat după anunțul privind redeschiderea bisericilor și a transmis că a primit „cu bucurie decizia intens așteptată.”

Premierul Ludovic Orban a anunțat prelungirea stării de alertă pe întreg teritoriul țării pentru o perioadă de 30 de zile, dar printre măsurile de relaxare se regăsește reluarea oficierii slujbelor în interiorul bisericilor.

„Față de decizia de vineri, am luat decizia de a permite oficierea de slujbe și în interiorul bisericilor. Vreau să fac o precizare - noi nu am închis bisericile. Bisericile au fost deschise în această perioadă. Singurul lucru care nu s-a permis a fost oficierea slujbelor. S-au permis, de exemplu, diferitele evenimente pentru botezuri, căsătorii, sigur cu număr limitat de persoane. De asemenea, bisericile nu au fost închise, deci cei care au titrat că se redeschid bisericile nu au redat corect adevărul”, a declarat premierul Ludovic Orban. El a precizat că va fi un număr redus de credincioși care vor putea asista din interior la oficierea slujbelor și doar cu respectarea unor reguli precum cele de distanță socială, purtarea măștilor de protecție și cele privind dezinfectarea spațiilor comune.

Marcel Ciolacu a transmis luni că PSD nu va vota actul normativ dacă Guvernul nu va permite organizarea slujbelor în incinta lăcaşurilor de cult.

 

Patriarhia: credința autentică civilizează

Patriarhia Română a reacționat după anunțul premierului privind redeschiderea bisericilor și a transmis că a primit „cu bucurie decizia intens așteptată”. „Este esențial să recuperăm constant, dar cu discernământ, deplina normalitate a vieții noastre sociale”, arată Patriarhia.

Reprezentanții Patriarhiei Române au transmis, după anunțul premierului Ludovic Orban privind redeschiderea bisericilor, că „a primit cu bucurie decizia intens așteptată și integral justificată a autorităților de a permite oficierea slujbelor religioase în interiorul bisericilor, cu participarea credincioșilor, în condițiile respectării unor reglementări limpezi și încă necesare”.

Aceștia spun că, la fel ca și până acum, Biserica Ortodoxă Română va respecta regulile sanitare și le va transmite și credincioșilor.

„Este esențial să recuperăm constant, dar cu discernământ, deplina normalitate a vieții noastre sociale. Acest lucru ne privește pe fiecare în parte și ne solicită responsabilitatea personală. Credința autentică civilizează, rodește atenție morală, grijă și respect față de celălalt. De aceea, credința onorează în cel mai înalt grad. Ca și respectarea ei”, arată Patriarhia.