În contextul epidemiei de coronavirus, pe fondul declarării stării de urgență în întreaga țară, Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei face un apel către toți clericii și credincioșii ortodocși din Bihor de a înmulți rugăciunea și fapta bună.

Se recomandă preoților să săvârșească sfintele slujbe în condiții de siguranță pentru credincioși, să respecte cu strictețe normele de igienă, să nu depășească în nicio situație limitările impuse de autorități, să evite aglomerația din biserici și, pe cât posibil, să săvârșească slujbele în aer liber.

„Pentru a diminua efectele devastatoare ale acestei epidemii, preoțimea bihoreană se află la dispoziția credincioșilor, în cooperare cu autorităţile judeţene și locale, din orașe și din sate, venind în sprijinul persoanelor aflate în carantină sau în autoizolare, a vârstinicilor și celor aflați în situații de risc, atât spiritual, cât și material. De asemenea, în strânsă legătură cu reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență Bihor și ai Comitetelor de Urgență locale, preoții, împreună cu membrii Consiliului și Comitetului parohial și tineri voluntari, vor întocmi și actualiza permanent situația clară a persoanelor vârstnice de pe raza parohiei, a celor aflate în carantină și a celor izolate la domiciliu, în vederea oferirii de ajutor”, se menționează într-un comunicat de presă transmis joi, 19 martie, de Biroul de Presă al Episcopiei Oradiei.

În acest sens, Asociația Filantropia a Episcopiei Oradiei a luat măsuri urgente, pentru a veni în sprijinul celor afectați.

Astfel, Asociația Filantropia Oradea și sucursalele sale parohiale, împreună cu Fundația de Scleroză Multiplă Bihor, a organizat un serviciu de asistență la domiciliu pentru persoanele vulnerabile, persoane cu dizabilități, boli cronice, persoane vârstnice și fără sprijin, persoane care nu mai pot frecventa Centrul de zi din Oradea, care, în această perioadă, este închis, sau persoane care au primit, și până în prezent, servicii la domiciliu din partea sucursalelor parohiale.

Respectând măsurile de siguranță și protecție pentru prevenirea transmiterii virusului pandemic, echipele de voluntari ale Asociației Filantropia Oradea deservesc până la 100 de persoane zilnic, oferindu-le servicii prin: Centrul de zi „Acoperământul Maicii Domnului” din Oradea, str. Buzăului 2B (pachete cu alimente neperisabile, pentru un necesar de 5-7 zile; asistență pentru achiziția de medicamente; transport accesibilizat pentru urgențe administrative); Proiectul filantropic „Agapa Sfântului Mare Mucenic Gheorghe” din cadrul Parohiei Oradea-Vii (care oferă zilnic, de luni până vineri, la ușa de domiciliu: o masă caldă; achiziționarea de medicamente necesare: pachet cu alimente neperisabile - sâmbăta) și Serviciul de intervenție în comunitate din cadrul Parohiei Oradea-Zorilor (care oferă asistență la cerere pentru personele vulnerabile, cu precădere vârstnici).

Persoanele vulnerabile pot contacta Asociația Filantropia Oradea la telefon: 0744/647-825 – Centrul de zi „Acoperământul Maicii Domnului”, str. Buzăului 2B, Oradea (zona Ioșia); 0744/121-438 – „Agapa Sfântului Mare Mucenic Gheorghe”, Parohia Oradea-Vii (zona Rogerius); 0757/438-571 – Sucursala Zorilor, Parohia Oradea-Zorilor, str. Grâului nr. 7 (zona Oncea).

„Facem precizarea că serviciile rezidențiale pentru persoane vârstnice și cu dizabilități sunt furnizate în continuare fără întrerupere, dar cu măsuri ridicate de securitate. Astfel, așezămintele care își continuă funcționarea, dar în regim închis pentru public, sunt următoarele: Căminul pentru Persoane Vârstnice „Sfântul Pantelimon” de Ponoară; Centrul de Îngrijire Adulți cu Dizabilități „Sfântul Haralambrie” din Bratca”, menționează reprezentanții Episcopiei Oradiei.