Preotul Lucian Roșu, de la Biserica Sfânta Cruce din Torino, plecat la cele veșnice în urmă cu doi ani, a fost omagiat la Oradea. Încă din anii studenției, părintele a fost cunoscut și iubit de toți fiii bisericii parohiei Oradea-Vii.

Prin căsătoria cu Amalia Nemeș, părintele Lucian Roșu a devenit nu numai ginere, ci și fiu al familiei preotului Gheorghe și Paulina Nemeș. În timpul vieții, își petrecea vacanțele cu familia, alături de cei dragi, la casa și biserica din Oradea.

Duminică, 2 ianuarie, preoții de la Biserica Albastră a Parohiei Oradea-Vii au oficiat parastasul de pomenire pentru părintele Lucian, care, în urmă cu doi ani, s-a mutat la Cel pe care L-a slujit. Cu acest prilej, s-a făcut pomenire și pentru tatăl acestuia, Gheorghe Roșu, decedat în urmă cu patru luni.

În jurul parastasului de pomenire, au fost prezenți, în rugăciune și lacrimi, mama părintelui Lucian, Viorica Roșu de la Făgăraș, preoteasa Amalia cu fiii Iulia-Ștefania cu familia din Oradea, diaconul Alex cu familia din Paris, Paul-Gheorghe și Nicolae din Torino, rudeniile, dar și foarte mulți credincioși din Oradea. După slujirea parastasului, a luat cuvântul părintele protoiereu Gheorghe Nemeș, care a omagiat personalitatea celui plecat,

„Părintele Lucian Roșu, fiul, soțul, tatăl și ginerele nostru, plecat la Domnul acum doi ani, a fost cunoscut și iubit de toți fiii bisericii parohiei Oradea-Vii, încă din anii studenției și a frumoșilor ani ai tinereții petrecuți la Oradea. Ca student teolog, tânăr și frumos, a participat, alături de viitorul socru, pr. Gheorghe Nemeș, la sfințirea caselor și a credincioșilor cu prilejul Botezului Domnului. Având darul preoției pentru bisericile din Genova și Torino, a venit cu soția și copiii, în nenumărate rânduri, la Oradea, în familie, și la Biserica Albastră, pe care a iubit-o, slujind și predicând Cuvântul lui Dumnezeu”, a spus părintele Gheorghe Nemeș.

În calitate de preot slujitor și filantrop, părintele Lucian Roșu a ajutat, ani la rând, „Sucursala Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” de la Parohia Oradea-Vii, parte integrantă a Asociației Filantropia Oradea, cu îmbrăcăminte pentru copii și adulți, jucării și rechizite pentru copiii de grădiniță și elevi, ajutoare pentru bolnavi și bătrânii parohiei Oradea-Vii și ale altor parohii din Eparhia Oradiei, mobilier, dulap, mese, noptiere și paturi pentru așezămintele sociale din cuprinsul Eparhiei.

De asemenea, a fost dotat așezământul social, pastoral și filantropic al Parohiei Oradea-Vii cu mobilier necesar, potrivit nevoilor acestui obiectiv. La data de 18 septembrie 2010, a fost vizitat și inaugurat proiectul „Agapa Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în prezența Preasfințitului Părinte Sofroniu, Episcopul Oradiei și a celor 11 ierarhi, membri ai Sfântului Sinod.

Parohia Sfânta Cruce din Torino și Parohia Oradea-Vii au fost înfrățite cu scopul de a-i ajuta pe cei în neputință.

Părintele Gheorghe Nemeș a mai subliniat că, după o activitate bogată de peste 20 de ani în Ogorul Bisericii Ortodoxe, în urma unei grele boli, părintele Lucian Roșu a decedat la vârsta de 51 de ani, fiind înmormântat în Cimitirul ortodox, alături de cei peste 120 de credincioși pe care i-a păstorit. „Pentru înființarea Cimitirului ortodox și a Capelei mortuare, cu hramul „Învierea lui Lazăr”, părintele Lucian Roșu a ostenit pentru aprobarea proiectelor pe la toate forurile competente timp de 12 ani. În calitate de fondator a acestor mărețe obiective, și-a exprimat ultima dorință ca, la terminarea lucrărilor în interiorul Capelei, să fie așezat pe vecie în cripta pe care și-a dorit-o și a văzut-o din timpul vieții”, a concluzionat părintele Nemeș.

Pentru frumoasa activitatea pastorală și, în special, filantropică, desfășurate în timpul vieții pentru românii din diaspora, conducerea Bisericii Ortodoxe din Italia și Franța, precum și Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a hotărât, ca, în urma votării de către numărul mare de credincioși, părintele Lucian să fie declarat: „Unul dintre cei mai mari filantropi ortodocși români”.