Creșterea mare a numărului de cazuri cu Covid-19, în Bihor, nu avea cum să ocolească școlile. Conform reprezentanților Inspectoratului Școlar Județean Bihor, miercuri, nu mai puțin de 48 de clase erau suspendate din cauza unor cazuri de covid.

După doar opt zile de școală, 1.143 de elevi vor face cursuri de acasă din cauza Covid-ului. În doar o săptămână au fost raportați 58 de elevi cu Covid-19 și 23 de profesori, învățători și personal auxiliar în județul Bihor.

„În urma centralizării raportărilor din școli, în 48 de clase cursurile se țin on-line”, a declarat, pentru Crișana, Florin Negruțiu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean Bihor.

În noul an şcolar, elevii vor merge la şcoală până la atingerea ratei de infectare de 6 la 1.000 de locuitori, iar după depăşirea acestei rate de infectare toate cursurile vor trece în online.

Când apare un caz pozitiv de Covid-19 într-o clasă, în cazul învăţământului preşcolar şi de clasele până la a şasea, elevii din clasa respectivă trebuie să continue online timp de 14 zile, dar pot reveni din ziua a opta prin testare antigen rapidă, dacă rezultatele sunt negative. În plus, purtarea măştii nu mai este obligatorie în spaţiile deschise, în curtea şcolii, cu excepţia festivităţilor şcolare. Atunci masca este obligatorie, iar timpul activităţii este limitat la o oră şi jumătate.

Lucrurile ar putea să schimbe dacă și cei mici ar putea fi vaccinați. Laboratul farmaceutic american Pfizer şi compania germană în domeniul biotehnologiei BioNTech au anunţat în această lună că vaccinul împotriva Covid-19 Pfizer-BioNTech prezintă un răspuns al anticorpilor „robust” la copiii cu vârsta cuprinsă între cinci şi 11 ani şi că urmează să ceară Agenţiei americane a medicamentului FDA autorizarea de urgenţă a acestuia, conform NBC News, preluat de News.ro.

Datele obţinute în cadrul unei testări a vaccinului asupra a peste 2.000 de copii arată că acesta este „sigur, bine tolerat şi a prezentat un răspuns robust în anticorpi neutralizanţi” la categoria de vârstă de 5-12 ani, conform unui comunicat al celor două companii.

În prezent, niciun vaccin împotriva Covid-19 nu a fost autorizat în vederea vaccinării copiilor cu vârste cuprinse între 5 şi 11 ani.