Numărul persoanelor din Bihor infectate cu virusul care provoacă Covid-19 a crescut, de joi până vineri dimineață, cu 3, ajungând la 481. Pe lângă cele confirmate, 272 de persoane sunt în carantină, 231 în izolare iar 309 persoane au scăpat, fiind declarate vindecate și externate.

 

Conform centralizării Direcției de Sănătate Publică Bihor, vineri, 8 mai, la ora 8.30, 272 persoane erau în carantină, 136 de persoane erau internate la Spitalul Clinic Municipal „Dr. Gavril Curteanu” Oradea, 87 de persoane erau internate în Secția Exterioară a Spitalului Clinic Municipal „Dr. Gavril Curteanu” și 231 de persoane se aflau în izolare la domiciliu. Față de joi, în doar 24 de ore, 66 de persoane au fost declarate vindecate, ceea ce, conform cifrelor oficiale înseamnă că, de la începutul declanșării pandemiei, în Bihor s-au vindecat 64,64% din persoanele diagnosticate Covid-19.

La nivel național, vineri, 8 mai, din 237.280 de teste prelucrate, numărul persoanelor infectate a ajuns la 14.811, cu 6.423 persoane declarate vindecate și externate. Față de joi, s-au identificat 312 cazuri noi de îmbolnăvire. La ATI erau internate 232 de persoane iar numărul deceselor ajunsese la 898. În carantină instituționalizată erau 14.382 de persoane iar în izolare la domiciliu, sub monitorizare medicală, 20.989 de persoane.

Români în străinătate, infectați cu Covid-19, erau 2.444, 96 de cetățeni români decedând de la începutul pandemiei.

 

Mai puține persoane amendate

 

Polițiștii bihoreni au verificat, de joi până vineri dimineață, 231 persoane aflate în izolare, au însoțit 15 convoaie organizate pentru tranzitarea județului spre zonele de carantinare sau izolare și au efectuat 4 misiuni de transport persoane către spațiile de carantină.

Jandarmii bihoreni au asigurat măsuri de ordine publică specifice pe timpul instituirii carantinei în colonia de rromi din Vadu Crișului, în care au fost implicați 6 jandarmi și două autoturisme. De asemenea, echipajele de jandarmi au însoțit 9 convoaie organizate pentru tranzitarea județului spre zonele de carantinare sau izolare și au asigurat măsuri de pază și protecție la nivelul a 3 centre de carantină active.

Echipajele Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) „Crișana” Bihor au efectuat 11 misiuni de transport ale persoanelor care au intrat în țară către centrele de carantină de la nivelul județului, respectiv către limita de județ, de unde au fost preluate de către echipaje din județele respective și au desfășurat mai multe misiuni de asigurare la centrul de triere amplasat în Vama Borș.

De la intrarea în vigoare a Ordonanței Militare nr. 2 și până vineri, au fost plasate în carantină instituționalizată, în toată țara, 2.267 de persoane care nu au respectat perioada de autoizolare. De asemenea, 193 de persoane aflate în carantină au părăsit locația în care au fost plasate, pentru acestea fiind dispusă măsura carantinării pentru o nouă perioadă de 14 zile. Au fost întocmite, până vineri, 541 de dosare penale, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de zădărnicire a combaterii bolilor.

Polițiștii și jandarmii au depistat, de joi până vineri dimineață, 871 de persoane care nu au respectat măsura privind restricţionarea circulaţiei, amendându-le cu aproape 969 mii de lei.

Merită subliniat că numărul persoanelor sancționate, pentru că nu au respectat măsura privind restricţionarea circulaţiei, a scăzut, în urma deciziei Curții Constituționale (care a considerat ilegale aceste sancțiuni), de la o medie de 4-6.000 de persoane în 24 de ore, la 871, vineri. La fel și cuantumul amenzilor care săptămâna trecută atinsese 12 milioane de lei în 24 de ore, iar vineri, acestea erau de sub un milion de lei.